НОВИНИ

Вой на сирени, тишина, а след нея тътен

Около 1 милион и 200 хиляди ливанци напуснаха дома си

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:36, 03.10.2024
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Трети ден сухопътна операция на израелската армия. За първи път израелската армия удари центъра на Бейрут. Жертвите са 9, поразена е и сградата на разузнаването на Хизбула. На юг израелската армия призова за евакуация на още 25 ливански селища. Водят се смъртоносни сблъсъци - 15 бойци на Хизбула са убити при израелски удар, а от движението съобщиха, че са бомбардирали израелски войници, опитващи се да влязат в едно от граничните села. Експлозии прогърмяха и в съседна Сирия недалеч от военна база, използвана от Русия.

снимка: БТА

Първо започва воят на сирените. После земята се люлее. Всичко потъва в тишина за миг в очакване на следващия тътен.

В района на Горна Галилея в северен Израел Хизбула изстреля около 25 ракети в отговор на удар срещу кметството в град Бинт Джбил, където израелската армия твърди, че са се укривали 15 бойци на Хизбула.

"Към всички жители на сградите и кварталите маркирани в червено на картата - намирате се в близост до места, свързани с терористичната групировка Хизбула. За вашата безопасност и за безопасността на вашите семейства, трябва незабавно да се евакуирате и да се отдалечите на поне 500 метра от сградите", заяви Авихай Адрае, говорител на израелската армия.

снимка: БТА

Облаци дим се издигат над столицата Бейрут, след като три експлозии прогърмяха днес в южната част на града. През нощта израелската армия атакува центъра. Поразена е жилищна сграда с медицински център в квартал Башура, свързан с групировката Хизбула. Ударът е само на няколкостотин метра от парламента.


"На границата бойците на Хизбула ги убиват и Израел идва и убива хора тук. Където видят сграда я разрушават".

Хизбула покани кореспонденти на световните медии на обиколка в южните предградия на Бейрут. В квартал Дахия привърженици на шиитското движение разнасят плакати на убития там шейх Хасан Насрала и скандират лозунги като видят включени камерите.

снимка: БТА

"Всички знаят, че ракети и ракетни установки не се държат в гъстонаселени райони. Израелците искат да ни убиват и дa ни накарат да напуснем домовете си", разказа Хюсеин Мортада - журналист, близък до Хизбула.

"Да, загубата на лидера ни беше тежък удар, но това няма да сложи край на оста на съпротивата. Продължаваме борбата срещу Израел", каза Али Ахмад - член на Хизбула.

Около 1 милион и 200 хиляди ливанци са принудени да напуснат домовете си заради израелските атаки. Много от тях спят на улицата, а 300 намериха убежище в един от известните нощни барове в Бейрут - място преди за лъскави партита.

снимка: БТА

"Избягах, защото започнаха ударите. Детете е с мен - бебе, момченце. Започна да трепери и да пищи", разказа Захра Рида - евакуирана от южен Ливан.

Стотици бягащи от Ливан пристигнаха в Турция. Вече три кораба с бежанци са акостирали на турското пристанище Мерсин.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата повдигна обвинения на задържаните автокрадци в София
Прокуратурата повдигна обвинения на задържаните автокрадци в София
Аферата в театрите в Смолян и Разград: Какъв е бил репертоарът на културните институции?
Аферата в театрите в Смолян и Разград: Какъв е бил репертоарът на културните институции?