НОВИНИ

Да искаш и да успееш да напуснеш Северна Корея - утопия ли е това?

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:09, 03.10.2024
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Утопия ли е да пожелаеш да напуснеш Северна Корея и да успееш. Звучи невъзможно, но има хора, които въпреки риска, ужаса от последствията и страха от смъртни наказания успяват да се спасят от кошмара.


Документалният филм "Отвъд утопията" проследява съдбите на избягалите от Северна Корея и разкрива свят, за който мнозина нищо не подозират. Лентата е част от международния фестивал "София Докюментал".

Да се спасиш от Северна Корея - звучи невъзможно. Притиснати от глада и страха от смъртни наказания много корейци постигат "невъзможното". Документалният филми "Отвъд утопията" проследява съдбите на хора, които се опитват да избягат от Северна Корея. Те са израснали, вярвайки, че земята им е раят. Филмът обаче разкрива свят, който мнозина никога не са виждали.

"Режимът ни каза, че живеем в утопия, но ние сме в огромен виртуален затвор".

Бягство - тази дума описва животът им. Пътят е опасен, рискът висок - всичко или нищо, спасението е едно - да избягат от собствената си родина. Неуспехът би означавал дори екзекуция.

"Нашето семейство трябваше да реши дали да станем бегълци или да бъдем изгонени от нашето жилище и да живеем в къща из планините под наблюдение като в затвора", заяви Но Джин-хе.

След много перипетии цялото семейство на Но Джин-хе успяло да избяга от Северна Корея. След 10 години в армията и месечна заплата от държавната работа, която не стигала за килограм ориз Со-йон също потърсила спасение.

"Синът ми умираше от глад, а аз не можех да направя нищо за него. Затова реших 2006 година да избягам от Северна Корея и стигнах до Китай. Но брокера, който ме заведе до Китай ме измами и ме продаде на един неженен китаец. Полицаите ме хванаха и ме върнаха до Северна Корея. Влязох в затвора, през 2008г. излязох и пак избягах от Северна Корея", разказва И Со-йон.

Но синът й останал там - в затвора на Северна Корея.

"Имаше много мъчения към него и когато мисля за него всеки ден ми става много тъжно и искам да се срещна с него".

Документалният филм "Отвъд утопията" разказва техните истории - на жертвите, бегълците, спасените и тези, които все още чакат спасение.

"Моля ви, помогнете ни да живеем!"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС разреши свалянето на имунитета на Джейхан Ибрямов
НС разреши свалянето на имунитета на Джейхан Ибрямов
Старт на първата доставка на втечнен природен газ за България от терминала "Александруполис"
Старт на първата доставка на втечнен природен газ за България от терминала "Александруполис"