НОВИНИ

Десетки задържани за купуване на гласове след полицейски акции в страната (ОБЗОР)

Проверявани са заложни къщи, фирми за бързи кредити и магазини

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
17:47, 03.10.2024
Чете се за: 03:07 мин.
Политика
Слушай новината

Серия от акции срещу купуването на гласове на няколко места в страната. Проверяваха се заложни къщи, фирми за бързи кредити и магазини. Десетки са арестувани, най-много от тях във Варна.

Варненският квартал "Аспарухово" осъмна блокиран от полиция. Проверки имаше и в няколко села в областта – Любен Каравелово, Изворско, Блъсково и Житница. 15 души са задържани след проверки в над 60 търговски обекта и заложни къщи. Схемите за изборна търговия са познати.

"Някъде се предоставят дърва за огрев за вот, на други места лихвари, предоставящи финансови средства, опрощават дългове. В по-малките населени места, където гражданите са с по-малки финансови възможности, им се предоставят на вересия стоки от магазин", обясни началникът на “Охранителна полиция” - ОДМВР-Варна комисар Димитър Луков.

Трима души са арестувани в Твърдица. Полицията в Сливен проверява схемата – дърва за огрев срещу вот.

"На три от адресите са установени по-големи количества дърва, като на едното място е 10 кубика. Нямат никакви документи. Проверката ще бъде насочена към това дали има някаква съпричастност към предстоящите избори", добави началник „Охранителна полиция“ в ОДМВР Сливен комисар Димитър Величков.

В дома на 68-годишна жена от Стрелча са открити множество тетрадки и флаш памет, в които е имало лични данни на избиратели, разпределени по населени места и избирателни секции. Тя е арестувана. Акция имаше и в Бургаско. При нея е задържан мъж от Карнобат.

„Лице, в което са установени множество лични карти, дебитни карти и което е съпричастно към изборната търговия на гласове“, обясни директорът на ОД на МВР-Бургас старши комисар Владимир Маринов.

Развръзка и по дело за купуване на гласове за местните избори през миналата година. Затворник във Варна получи 4-месечна присъда след като призна, че е давал по две кутии цигари на 14 затворници срещу гласуване за определен кандидат и по една кутия цигари и заредена фонокарта на други двама. Бил е част от група, ръководена от друг лишен от свобода.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ситуацията около Куинси Промес продължава да се затяга
Ситуацията около Куинси Промес продължава да се затяга
Ръководството на Реал Мадрид не е доволно от началото на сезона
Ръководството на Реал Мадрид не е доволно от началото на сезона