НОВИНИ

Столичният общински съвет отпусна 15 млн. лв. за градския транспорт в София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
14:55, 03.10.2024
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
даде столичният общински съвет млн лева спре градският транспорт софия
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

15 млн. лева отпусна Столичният общински съвет като заем за дружествата "Автотранспорт" и "Електротранспорт", след като миналата седмица сметките на градския транспорт бяха запорирани. 11 милиона лева ще бъдат отпуснати на "Автотраспорт" и 4 млн. лева на "Електротранспорт". Предложението беше прието с 52 гласа "за", 0 - "против" и 0 - "въздържали се".

Общинските съветници се събраха извънредно, за да решат кризата в градския транспорт на София, но още преди заседанието стана ясно, че "Булгаргаз" са запорирали сметки на "Топлофикация".

"Един ден след като беше обявено от "Топлофикация", че има готовност да стартира отоплителния сезон, да се запорират сметките за задължения, които са проблемни буквално от десетилетия, мисля че на всики им е ясно защо се прави", коментира общинският съветник ПП-ДБ Борис Бонев.

ВИДЕО: Изпълниятлният директор на "Топофикация" е уверил столичния кмет че няма опасност за отоплителния сезов в столицата. Според Терзиев бъдещето на дружеството е неяснои трябва да се търси дългосрочно решението чрез реформи.

СХР: Васил Терзиев, кмет на София
Ще го оздравяваме ли, ще бъде дадено на концесия ли? Досега сме видели само смяна на ръководството , но не сме видяли дългосрочния план как това дружество да бъде оздравено. И транспортните дружетсва и Топлофикация имат нови ръководства, но това което ние чакаме да видим е какъв е новият начин на управление , дали те ще тръгнат по пътя на прозрачността.

ВИДЕО: Запорът е частичен, а причината е че това лято от "Топлофкация" не са се справили с плащането на своите задължения преди началото на зимния сезон . Задължението е за малко над 800 милиона лева.

СХР: Весели Синабов, изпълнителен директор на "Булгаргаз"
-От месец март е най-старото задължение 2023 та година, предстои зима.
-Готови сме , мисля че до края на деня да намерим решение.
-Има ли опасност столичани да останат без топло?
Не, със сигурност!

ВИДЕО: От общината ще настояват проблемът Топлофикация да се решава на държавно ниво.

СХР: Пламен Данаилов, общински съветник ИТН
Топлофикация София дължи оргомни суми пари на "Булгаргаз" и на българския енергиен холдинг и решение на този проблем без МИнистерство на енергетиката и БЕХ не може да има.

ВИДЕО: Общинските съветници днес единодушно одобриха 15 милиона лева за кградския транспорт в София – 1 млн. лева за електротранспорта и 5 млн. лева за автотранспорта. Средствата ще бъдат осигурени от бюджета на Столичната община в частта собствени данъчни приходи, където има преизпълнение за първите осем месеца на годината.

Иван Василев, зам.кмет по финанси
Мога да ви покажа в края на годината 95-96 % изпълнение на приходите,н още съм спокоен че сме осигурили необходимия финансов ресурс за непрекъснат градски транспорт в София.

ВИДЕО: Първоначално комисиите по финанси , транспорт и икономика гласуваха и 3,3 млн. лв. допълнително за бонусната система за служителите в транспорта, но предложението не беше одобрено.


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алан Хубулов завоюва сребро на престижен турнир в Русия
Алан Хубулов завоюва сребро на престижен турнир в Русия
Нефтохимик 2010 ще играе две контроли срещу Орестиада
Нефтохимик 2010 ще играе две контроли срещу Орестиада