НОВИНИ

Мръсни пари и култура: Общи работници, бармани и строители участват в схемата за милиони (ОБЗОР)

Петима са вече обвиняемите по аферата „Манукян“, директорът на смолянския театър е под парична гаранция

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Мариела Хубинова
17:20, 03.10.2024 (обновена)
Чете се за: 06:37 мин.
У нас
Слушай новината

Близо три милиона лева са източени от театрите в Разград и в Смолян.Общи работници, бармани и строители участват в схемата. Петима са вече обвинените в Разград. От днес и директорът на театъра в Смолян е с повдигнато обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери. Румен Бечев е освободен под парична гаранция, заради влошено здравословно състояние. Още преди той да бъде разпитан, от Министерството на културата заявиха, че тяхна проверка е установила сериозни нарушения в смолянския театър, които повтарят схемата в разградския чрез фиктивни назначения на служители.Премиерът Главчев разпореди проверка на служителите, които контролират дейността на културните институции в страната заради фрапантните финансови злоупотреби в двата театъра.

Още преди той да бъде разпитан, от Министерството на културата заявиха, че тяхна проверка е установила сериозни нарушения в родопския театър, които повтарят схемата в разградския чрез фиктивни назначения на служители.

В Смолянския театър източването на големи суми от бюджета е ставало по схема, идентична на тази в разградския - с назначения на фиктивни служители, които по договори получавали значително по–високи заплати от редовите артисти. Както и огромни суми като допълнително материално стимулиране. Договорите са сключвани през фирми на едно и също лице – Петко Писков, сочен за „мозъка“ на престъпната схема.

"Като парите, които са плащани на тези условно казано фиктивни служители на театъра в Смолян са два пъти по-малко отколкото на служителите в Разград, в Разград се плащани по около 25 000 лв допълнително материално стимулиране, а в Смолян са между 13 и 14 000 лв на човек", поясни Галин Гавраилов, наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура – Пловдив.

В Смолян има назначени фиктивно 41 души. Още толкова са в Разград, където до момента е установено, че са източени 1,7млн лева. Има и наемани на граждански договори.

"Условно всички хора са наемани да бъдат, извинете за чуждицата, която ще използвам „промоутъри“ - презентират дейността на съответната културна институция пред обществото, но това са хора, които нямат нищо общо със сферата на изкуството не са образовани в тази насока хора, които може би ходят на театър за развлечение или на опера или в някоя филхармония ако изобщо ходят", поясни Галин Гавраилов, наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура – Пловдив.

Така чрез договори с бармани, общи работници, строители и електротехници, предимно от София и Перник, родопският театър е източил близо 580 хил.лв.

"До момента от присвоените парични средства сме установили и иззели като веществени доказателства по делото около 250 000 лв", заяви Галин Гавраилов".

Родопският театър е разследван и по още едно дело, образувано от Окръжната прокуратура в Смолян на 26.09.2024 г. То също е за сключване на неизгодна сделка — договор за разпространение на дейността на театъра, но с друга регистрирана в София фирма.

"Досъдебното производство е образувано по доклад на АДФИ, в който са направени констатации за такова. Предстои да бъдат извършени действия по разследването, които да установят действително, да съберем доказателства действително ли се касае за неизгодна сделка", заяви Станчо Станчев – говорител на Окръжна прокуратура – Смолян.

След среща с министъра на културата, служебният премиер Димитър Главчев разпореди на Инспектората към Министерския съвет да провери незабавно дейността на длъжностните лица, които осъществяват контрол върху дейността на държавните културни институти, за които излезе информация за фрапантни финансови злоупотреби. По думите на министър Тодоров, нормативната уредба за финансиране на културните институции у нас, дава вратички за подобни злоупотреби.

"Аз не мисля, че този проблем ще се ограничи с двата театъра, поне от проверките, които ние правим. + Контролът би следвало да бъде на МК, но законът с промяната му от 13-та година дава изключителни правомощия и автономност на второстепенните разпоределите, това са културните институти и техните ръководители, така че МК единствено може да види, когато нещо се случва към настоящия момент и то не винаги го вижда в самия момент. Вярвам обаче след корекциите, които смятаме да направим в закона, контролът ще се върне там, където му е мястото", заяви министър Тодоров.

„По света и у нас“ научи, че Икономическа полиция е изискала от Министерството на културата документи, в които е разписана структурата на самото ведомство. Чрез тях, както и чрез длъжностните характеристики, които също са сред изисканите документи, ще бъде проверено кой на кого е подчинен и кой всъщност е одобрил разплащането на исканите от театрите огромни средства.

Служебният премиер след среща с министъра на културата разпореди на Инспектората към Министерския съвет да провери незабавно дейността на длъжностните лица, които осъществяват контрол върху дейността на държавните културни институти, за които излезе информация за фрапантни финансови злоупотреби с публични средства.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха баща за побой над дъщеря му
Задържаха баща за побой над дъщеря му
ФИФА предлага трети трансферен прозорец
ФИФА предлага трети трансферен прозорец