НОВИНИ

41 души са фиктивно назначени в Смолянския театър, присвоили са над половин милион лева

Директорът на Смолянския театър е с мярка за неотклонение - гаранция от 15 000 лева

41 души са фиктивно назначени в Смолянския театър, присвоили са над половин милион лева
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
13:59, 03.10.2024
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

41 души са фиктивно назначени в Смолянския театър, присвоили са над половин милион лева.

Окръжна прокуратура – Пловдив и МВР дават брифинг във връзка с досъдебно производство за длъжностно присвояване на пари, собственост на държавни предприятия – театри. В него участват Галин Гавраилов, заместник-окръжен прокурор на гр. Пловдив и представители на МВР.

"Окръжната прокуратура наблюдава досъдедебно производство, свързано с разходване по неправомерен начин на средства от държавния бюджет, а именно средства от бюджета на Министерство на културата през бюджета на театрите в Разград и Смолян. Към момента към наказателна отговорност са привлечени пет лица. Четиримата, за които бяхте информирани по-рано. Днес беше повдигнато обвинение на директора на театъра в Смолян - Румен Бечев. Неговото обвинение е подобно на директора на театъра в Разград - отнася се до извършено в съучастие длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, наказанието е лишаване от свобода от десет до двадесет години", каза Галин Гавраилов, наблюдаващ прокурор по делото за театрите.

По думите на прокурора обвиняемият директор на Смолянския театър в момента дава обяснения пред полицаите и напълно съдейства на разследването. Предвид възрастта и здравословното му състояние обаче му е наложена мярка за неотклонение - парична гаранция в размер на 15 000 лева.

"До момента сме установили малко повече от 80 лица, които са назначавани на фиктивни договори, условно казано. Обвинението за Смолян се отнася до 41 лица. Сумата, която е предмет на присвояването за Смолян, е 580 000 лева. Като съучастник на обвиняемия директор, в качеството на помагач сме визирали Писков. Извършени са претърсвания и изземвания, иззети са около 180 000 лева. Част от лицата са предали на разследващите около 82 000 лева. Част от обвинените лица съдействат в хода на разследването", допълни наблюдаващият прокурор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промени в движението по новото трасе по време на Маратона на София
Промени в движението по новото трасе по време на Маратона на София
Генералният секретар на НАТО Марк Рюте пристигна на изненадващо посещение в Украйна
Генералният секретар на НАТО Марк Рюте пристигна на изненадващо посещение в Украйна