НОВИНИ

Нови масирани израелски удари срещу Бейрут

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:06, 03.10.2024 (обновена)
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Снимка: БТА/2.10.24
Слушай новината

Израелската армия е нанесла масирани удари срещу ливанската столица Бейрут и други части на страната. При атака в близост до ливанския парламент са загинали най-малко 6 души. Според Тел Авив, рано тази сутрин след удари в южната част на Ливан, са ликвидирани 15 бойци на Хизбула.

Втори ден продължава сухопътната операция на ливанска територия, не стихва и размяната на закани между Израел и Иран. Американският президент Джо Байдън заяви, че не би подкрепил удари срещу ядрените съоръжения на Техеран.

Серия мощни експлозии отекнаха тази нощ в Бейрут. Израелската армия нанася ракетен удар в центъра на ливанската столица, недалеч от сградата на парламента. Поразен е жилищен блок, има загинали. Минути по-късно Тел Авив атакува и южните предградия на града. От израелската армия съобщават, че мишена на атаките са съоръжения на шиитската групировка Хизбула и издадоха ново предупреждение за евакуация на цивилни.

"Към всички жители на сградите и кварталите, маркирани в червено на картата - намирате се в близост до места, свързани с терористичната групировка Хизбула. За вашата безопасност и за безопасността на вашите семейства, трябва незабавно да се евакуирате и да се отдалечите на поне 500 метра от сградите", каза Авихай Адрае, говорител на израелската армия.

Втори ден продължава сухопътната операция на ливанска територия. Вчера следобед израелските сили и Хизбула потвърдиха, че са влезли в директен сблъсък. От Техеран заявиха, че с атаката от вторник вечер с балистични ракети, са отмъстили за смъртта на лидера на Хизбула шейх Хасан Насрала. Тел Авив обаче даде заявка, че ответният удар предстои.

Американският президент Джо Байдън заяви, че не би подкрепил "каквито и да е" удари срещу Иран.

"Заедно с останалите членове на Г-7 работим по съвместно изявление по въпроса с ударите. Нека бъде ясно - има неща, които трябва да бъдат направени. Очевидно е, че Иран прекрачи границата и предстои да им наложим санкции".

Въпрос: Бихте ли подкрепили нападение срещу иранските ядрени съоръжения?

Джо Байдън: Отговорът е "не". Има неща, които трябва да обсъдим с Израел. Единодушни сме, че те имат право да отговорят на атаката, но този отговор трябва да бъде пропорционален.

Тази сутрин йеменските бунтовници хути съобщиха, че са изстреляли дронове срещу Тел Авив. От израелска страна не съобщават за нанесени поражения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байдън не подкрепя "каквито и да е" удари на Израел срещу Иран
Байдън не подкрепя "каквито и да е" удари на Израел срещу Иран
Времето се затопля, очакват ни температури до 28°
Времето се затопля, очакват ни температури до 28°