НОВИНИ

Източването на театри в страната се разраства

Айше Сали
от Айше Сали
21:15, 02.10.2024
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

След арестите и разкритията за тежки финансови злоупотреби в разградската филхармония - повтаря ли се схемата с адрес театъра в Смолян? Потвърждение, че става дума за същия модел за източване на пари, като този в Разград, дойде от министерството на културата. Днес директорът на Смолянския театър беше отведен за разпит от Икономическа полиция в Пловдив. Органите на реда са изискали документи и от Министерството на културата.

Ден след като твърдеше, че е изненадан от назначаването на фиктивни служители през външна фирма, директорът на Смолянския театър трябваше да даде обяснения пред Икономическата полиция.Докато директорът на Смолянския театър не искаше да говори, от Министерството на културата оповестиха междинните резултати от проверки на Инспектората към ведомството. Установени са сериозни нарушения в Родопския драматичен театър. Констатирано е, че се повтаря схемата, разкрита в Театрално-музикалния и филхармоничен център - Разград. Установено е изтичане на големи суми пари към няколко фирми. Сумата е идентична на тази, по която е повдигнато обвинение на директора на Разградския културен институт - близо 1 млн. лв.

"В хода на проверка, извършена от Инспектората по чл. 46 към Министерството на културата, бяха установени сериозни нарушения от ръководството на Родопски драматичен театър – Смолян. Констатирано е, че се повтаря схемата, разкрита в Театрално-музикалния и филхармоничен център - Разград. Установено е изтичане на големи суми пари към няколко фирми. Сумата е идентична на тази, по която е повдигнато обвинение на директора на Разградския културен институт", пише в съобщение на министерството на културата.

Проверките продължават и поетапно ще обхванат всички културни институти и звена на Министерството на културата.Изпълняващият длъжността директор на Разградския театър Левон Манукян, който беше освободен от ареста срещу парична гаранция от 50 хиляди лв, не беше открит за коментар и по телефона, и на постоянния си адрес в Бургас. Наши екипи тръгнаха по следите на фирмата на Петко Писков, който беше оставен ареста в Пловдив. Причината - именно неговата фирма е генерирала трудовите договори с фиктивни служители. Най-напред дружеството е регистрирано в Пазарджик, а след това фирмата се мести в Смолян. В нея влиза и още един съдружник, който твърдеше, че няма нищо общо с нея. На адресите в двата града открихме детски център, кафене и складови помещения. В София там, където трябва да се помещава театър, ръководен от фирма, която той е прехвърлил, открихме фитнес център. Появи се неофициална информация, че схемата за източване на театри през външни фирми не е от септември, когато е засечена в Разград, а от по-отдавна. Предишният министър на културата Кръстю Кръстев коментира пред екипа ни, че не е открил сериозни нарушения в Смолян и Разград, но е предал на прокуратурата сигнал за нарушения в Пазарджик.

"Пазарджик имаше проблеми бяха взети мерки естествено. Точно за тези неща, които стават с някои представления, които се представяха за собствени, но не бяха съвсем собствени. Законът го позволяваше по някакъв начин представления, които не са на театрите примерно, да бъдат ползвани от театрите като разпространение, естествено като се обнови част от състава или се назначат част от хората от определените театри, за да се получат добри средства и тези средства естествено да бъдат субсидирани.

За каква сума говорим?

Не мога да ви кажа точно. Наистина не си спомням. Сега сумата може да се провери това. – Милион? - Мисля, че там някъде и повече", каза министърът на културата Кръстю Кръстев.

Директорът на Пазарджишкия театър се оказа, че е в отпуск и не може да ни каже на какво се дължат посочените проблеми. Министерството на културата пък изчаква приключването на проверките, за да коментира. Междувременно не е изключено да излязат скандални нарушения и в други театри.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безкомпромисен Аталанта с класическа победа срещу Шахтьор на "Арена АуфШалке"
Безкомпромисен Аталанта с класическа победа срещу Шахтьор на "Арена АуфШалке"
Игор Йовичевич: Не сме дошли на почивка, тук сме, за да победим
Игор Йовичевич: Не сме дошли на почивка, тук сме, за да победим