НОВИНИ

Работи ли ефективно програмата за детско и майчино здраве?

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:27, 02.10.2024
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Новородените у нас се изследват превантивно само за три заболявания. А в Държави като Италия бебетата се тестват за 49 болести. Данните са притеснителни - смъртността до 6 дни след раждането в България през 2022 година е била три пъти по-висока от средната за Евросъюза. Това показва одит на Сметната палата, който е проследил работата на Националната програма за майчино и детско здравеопазване. Одиторите са установили, че тя не работи ефективно и са изпратили 9 препоръки до здравния министър.

През 2022 година над 60% от родилите в България не са отишли на нито един профилактичен преглед по здравна каса по време на бременността, показва одитът на Сметната палата.

"Много майки отиват и раждат директно без да са имали нито един преглед преди това. Това води до смъртност при раждане и в първите дни след раждането", обясни Дилета Касабова- Токатлиян, която е началник на "Одити на изпълнението" в Сметна палата.

"Според мен болшинството бременни ходят на женска консултация", каза началникът на клиника по Неонатология в СБАЛАГ "Майчин дом" доц. Лилия Вакрилова.

В Неонатологията на "Майчин дом" се грижат за новородени с тежки проблеми от цялата страна. През миналата година там до шестия ден след раждането са починали 3 бебета.

"Всичките те са с тежки полималформативни синдроми. Би могло тези заболявания да се установят достатъчно рано, за да може да се прекъсне бременността", добави доц. Вакрилова.

По време на бременността се правят ехографски и кръвни изследвания за редки генетични заболявания като Синдром на Даун, които се покриват от здравната каса, но не са задължителни. Около 30% от бременните ги пропускат, твърди началникът на Националната генетична лаборатория.

"Хора, които живеят в отдалечени региони и някой път чисто логистично не могат да стигнат до скрининг. Хора, които имат нисък образователен ценз и не разбират ползата от това. Тях винаги има шанс как да ги изпуснем от скрининга", каза началникът на Национална генетична лаборатория , СБАЛАГ "Майчин дом" проф. Алексей Савов.

А малко след раждането от всички бебета се вземат проби за ранно откриване на 3 заболявания.Те се изследват в Националната генетина лаборатория и детската болница в София.

"Откриваме приблизително 5 или 6 деца годишно с фениклетонурия, около 30 с вродена надбъбречнокорова хиперплазия и вроден хипотиреоидизъм", добави проф. Савов.

"Има значение започването на ранно лечение и съответно предотвратяване на тежки увреждания и смърт на детето". обясни доц. Вакрилова.

Предвижда се от следващата година децата у нас да се изследват и за Муковисцидоза, Спинална мускулна атрофия и тежки вродени имунодефицити. В Националната генетична лаборатория тестват бебета за още 30 болести, но само ако имат симптоми.

"Засега няма предвидено финансиране това да може да бъде правено при абсолютно всички новородени", каза проф. Савов.

Лабораторията има нужда от ремонт, нова апаратура и повече служители. А от одита на Сметната палата става ясно, че се увеличават децата, които раждат деца, но и жените, които стават майки след 30 годишна възраст.

"Необходимо е да има повече информационни кампании за рисковете,които носи късното раждане, съответно ранното раждане", добави началникът "Одити на изпълнението",Сметна палата.

"С напредването на възрастта нарастват проблемите на бременната и оттам те се отразяват съответно върху плода и след това на новороденото", коментира доц. Вакрилова.

Над 50% от здравноосигурените жени у нас раждат със секцио. От Сметната палата са изпратили 9 препоръки на здравното министерство за подобряване на програмата за майчино и детско здраве, които трябва да бъдат изпълнени през следващата година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Само 22% от българите спестяват
Само 22% от българите спестяват
Заплаха в Босна и Херцеговина: Сигналът идва от IP адрес в България?
Заплаха в Босна и Херцеговина: Сигналът идва от IP адрес в България?