НОВИНИ

Кошмарната нощ: Моментът, в който иранските ракети летяха към Израел

Страх и паника в Израел и притеснение в Иран - жителите и на двете държави попаднаха в клопката на ескалацията в Близкия изток

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:22, 02.10.2024 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Страх и паника в Израел и притеснение в Иран - жителите и на двете държави попаднаха в клопката на ескалацията в Близкия изток, а светът си задава въпроса - какво следва. Близо 200 балистични ракети изстреляни от Техеран прелетяха над няколко държави преди да достигнат целта си - Тел Авив и други части от Израел.

Макар Железният купол да успя да свали по-голямата част ракетите - щети и жертви все пак имаше. Иранската атака, която идва като отмъщение за смъртта на лидера на Хизбула шейх Хасан Насрала и ликвидираните в изминалите месеци лидери на палестинската групировка Хамас, стана на фона и на атентат в Тел Авив, който взе 8 жертви.

Точно в 19:30 местно време телефоните на всички жители на Израел получават едно и също съобщение - укрийте се в бомбоубежище. Няколко минути по-рано от Техеран изстрелват 180 балистични ракети към израелската територия.

Сряда вечерта се превръща в кошмар за жителите на Тел Авив.

Иран разпространи кадри с изстрелването на балистичните си ракети и заяви - това е нашето отмъщение.

Ракетите прелитат над Йордания, Ирак, преминават над Йерусалим и Западния бряг. Всички погледи са отправени към Железния купол и големия въпрос - ще сработи ли израелската противовъздушна отбрана срещу иранската атака.

Отломки падат в централната част на страната.

Огромен кратер зейва там, където до вчера се е намирало училище. Парчета от ракетите нанасят щети и в части от Тел Авив.

"Бяхме подготвени за това нападение, очаквахме да се случи. Когато ни казаха да се укрием прекарахме известно време в бомбоубежището, а после продължихме с живота си нормално", заяви Сара, жителка на Тел Авив.

"Видяхме ракетите в небето и залегнахме на пода. В първите минути беше много страшно, но вярваме в способностите на нашата отбрана. Видяхме, че Железният купол успя да свали всичко", допълни Ашер, жител на Тел Авив.

Първата въздушна тревога заварва Давид Леви в супермаркета. Заедно с още 20 души се скриват в бомбоубежището и чакат да научат кога ще бъде безопасно да излязат. Новината за приближаващите от Иран ракети идва на фона на друг ужас за хората в Тел Авив - стрелба в търговски център, при която са убити осем души.

"Тази атака се случи буквално минути след терористична атака, която се случи в Южен Тел Авив. Така че общо взето не бяхме успели да си поемем дъх от предишната", коментира Давид Леви, българин в Тел Авив.

На другия полюс са емоциите в съседните на Израел държави. Близо година след началото на войната в Газа ликуват при гледката на насочените към Тел Авив ракети.

В Йордания аплодират озареното нощно небе. А в Иран започнаха спонтанни улични празненства.

"Нашата атака показа, че израелската сила е само на думи, а техният Железен купол не струва нищо. Ако Израел реши да отвърне на удара, ще получат още по-силен отговор от нас", заяви Хосейн Самавати, жител на Техеран.

"Със сигурност ще има война и това ме плаши. Страхувам се най-вече за всички онези млади хора, които ще трябва да я преживеят", коментира Сара Мусави, жителка на Техеран.

Страшното за Израел приключи почти толкова бързо, колкото и започна - малко преди 21 часа снощи израелската армия отмени тревогата. Остава въпросът - това ли беше или предстои още.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Усман Дембеле се е извинил на Луис Енрике
Усман Дембеле се е извинил на Луис Енрике
Шестима баскетболисти на Апоел Тел Авив остават в София
Шестима баскетболисти на Апоел Тел Авив остават в София