НОВИНИ

180 ирански ракети са полетели в небето над Израел снощи, какво следва?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:02, 02.10.2024
Чете се за: 04:32 мин.
По света
Снимка: АП/БТА
Слушай новината

След ракетната атака на Иран срещу Израел израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Техеран ще си плати. От другата страна, ирански представител заяви, че ако Тел Авив продължи нападенията, Иран ще атакува "цялата израелска инфраструктура". По време на баража снощи е убит палестинец в окупирания Западен бряг. Съобщава се и за трима ранени в Йордания след падането на ракетна отломка. Атаката е отговорът на Техеран за започналата по-рано израелска сухопътна операция срещу Хизбула в Ливан. По данни на американския сайт "Аксиос", в следващите дни Израел може да атакува иранските мощности за производство на петрол и други стратегически обекти.

Повече от 180 ракети бяха изстреляни от Иран към Израел. Повечето то тях са прехванати. В няколко населени места са нанесени щети по граждански обекти. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Техеран ще си плати за атаката.

"Иран направи голяма грешка и ще си плати за нея. Режимът в Иран не разбира нашата решимост да се защитим, да отвърнем на враговете си. Синуар и Деиф не разбраха, Насрала и Шукр също. Явно и сега там в Техеран не разбират. И ние ще спазим правилото, което сме определили - който ни напада - ние му отвръщаме", заяви Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел.

А в иранската столица Техеран празнуваха бурно ракетната атака срещу Израел. Иранската Революционна гвардия обяви, че нейни мишени са били израелски военни бази и стратегически обекти. По думите на иранския външен министър атаката срещу Израел е приключила, но ако има нови провокации от страна на Тел Авив ще последва още по-суров отговор. От САЩ заявиха отново пълната си подкрепа за Израел и заявиха, че са се включили в отразяването на атаката.

"Ние осъждаме тези безразсъдни атаки от страна на Иран и го призоваваме да се въздържа от по-нататъшни нападения, включително и през своите проксита. По време на атаката американските и израелските военни сили се координираха, за да помогнат за защитата на Израел. Нашите кораби, разположени в Близкия изток, подкрепиха отбраната на Израел, като се включиха в прехващането на иранските ракети", подчерта генерал-майор Патрик Райдър, говорител на Пентагона.

Въпреки ракетната атака над Израел, в Йерусалим имаше празненство по случай годеж. Ужасяващо е и драматично, но ние сме силни, заявиха семействата на бъдещите младоженци и изразиха надежда скоро ударите да приключат.

Бейрут се събужда след поредна тежка нощ на ракетен обстрел от страна на Иран. Над града се издига дим от тлеещи пожари. Трафикът в града е натоварен. Много хора продължават да напускат ливанската столица.

"Време е цялата ос да се вдигне на битка - от Иран до Ирак, от Йемен през Сирия до Ливан и Газа. Време е. Защото е ясно, че нищо не може да спре Израел, те не се интересуват от никого", смята Амал, жител на Бейрут.

Израелската армия обяви, че изпраща допълнителни пехота и военна техника за сухопътната си операция по ливанската граница. От Тел Авив подчертаха, че обхватът ѝ остава ограничен. Хизбула съобщи за пряк контакт между нейните бойци и израелските сили, като обяви, че атаката е отблъсната. Размяната на въздушни удари между двете продължава. Според ливанските власти, само през последните часове при израелски нападения, са загинали 55 души.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Артур Казо стартира с обрат срещу Марин Чилич на турнира в Шанхай
Артур Казо стартира с обрат срещу Марин Чилич на турнира в Шанхай
Автомобил се запали на столичния булевард “Братя Бъкстон”
Автомобил се запали на столичния булевард “Братя Бъкстон”