НОВИНИ

Главчев за евакуацията на българите: Перфектна работа на службите, Господ отново беше българин

Николай Минков
от Николай Минков
11:02, 02.10.2024
Чете се за: 02:55 мин.
Политика
Снимка: БТА
Слушай новината

Служебният премиер Димитър Главчев поздрави институциите за бързата реакция и успешното осъществяване на евакуацията на българите от Ливан по време на заседанието на Министерски съвет.

"Добре е да се поздравим за спешната евакуация на българските граждани от Ливан. Това е добър пример на взаимодействие между институциите, как може да си свършим работата бързо и успешно. Специално искам да откроя работата на държавния авиационен оператор, които бяха готови и двата пъти преди да се осъществи самата евакуация. Перфектна работа на службите. Специални благодарности на партньорските служби, на съюзниците. Не мислете, че е въпрос на късмет това, което се случи вчера. Абсолютно всяка една стъпка от самото начало до края на евакуацията беше съгласувана с партньорски служби и със съюзници. Е, разбира се трябва и Господ да ни помогне и Който в случая Господ отново беше българин", каза Димитър Главчев.

Според думите му обаче е недопустимо Столична община и АПИ да си разчистват взаимоотношенията посредством медиите.

"Обратен пример е взаймодействието между Столична община и АПИ, решили да си разчистват взаимоотношенията посредством медиите и се появиха съобщения, че щели да бъдат въвеждани винетки на Околовръстно шосе. Не искам да се връщам назад в иторията и да прилагам практики с един бивш началник на АПИ, но категорично няма да се толелират, нещо повече- ще се взимат мерки срещу ръководители на институциите в изпълнителната власт поне, когато вместо да има диалог между всички институции се опитват през медиите и през гражданите да създават заблуда. По време на това прави телство нито е обсъждано, нито ще обсъждаме въвеждането на винетки по околовръстното."

Премиерът съобщи, че реконструкция ще обхване всички гранични пунктове.

"Реконструкцията на ГКПП "Калотина" е еталон, по който да се водим и е задължителна реконструкцията на всички пунктове, тъй като цялата мрежа от ГКПП е предвидена за 2,5 млн. МПС-та, а са минали за година 4,5 млн. А 2029 година се очаква да бъдат 10 милиона."

Главчев заяви, че от вчера е започнало търговското функциониране на терминала за втечнен газ в Алексадруполис.

"Това е много добра новина по посока диверсификация на енергетиката ни."



Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шаби Алонсо: Трябва да се научиш да постигаш изстрадани победи
Шаби Алонсо: Трябва да се научиш да постигаш изстрадани победи
Жена ограби таксиметров шофьор в Бургас
Жена ограби таксиметров шофьор в Бургас