НОВИНИ

Мира Майер: Ако Хизбула загуби своята мощ, е много вероятно Сирия да се разпадне на три части

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
09:56, 02.10.2024
Чете се за: 06:40 мин.
По света
Слушай новината

Ако Хизбула загуби своята мощ и вече не може да поддържа Башар Асад, е много вероятно Сирия да се разпадне на три части. Това заяви в "Денят започва" доц. Мира Майер - експерт по конфликтите в Близкия изток.

Според думите ѝ отслабването на Хизбула е много вероятно да доведе до домино-ефект сред другите проксита на Иран.

"Публична тайна е, че Башар Асад запази своята власт благодарение на войниците на Хизбула. И всъщност благодарение на подкрепите на две държави. От една страна на Иран и от друга страна на Русия. Но Башар Асад не разполага със собствена войска, която да е силна, напротив сирийската армия, общоизвестна истина е, че е много слаба. Освен това Сирия е практически разделена на три. В момента, макар че Башар Асад не дава и дума да се издума за отделяне на някакви територии от нея, но ако Хизбула загуби своята мощ и не може да подържа вече Башар Асад, е много вероятно Сирия да се разпадне на тези въпросни три части. Едната е северо-източната част, където се намират кюрдите. Те управляват абсолютно автономно, но са сключили тактическо примирие с Башар Асад и не се нападат взаимно. Другата част е на северозапад, където са 3 милиона сунити, които не признават властта на Башар Асад и са бунтовници. За съжаление след тях има крайно радикални бунтовнически организации, но там Турция има много голямо влияние. И ето да ви обърна внимание по повод на смъртта на Хасан Насрала. Реджеп Ердоган, турският президент, издаде една декларация, в която беше казано, че неприкосновеността на Ливан е задължителна, но нямаше и дума на съболезнования за смъртта на Хасан Насрала. Хасан Насрала се е славел като убиец на сирийските сунити, водейки въоръжените отряди на Хизбула на територията на Сирия след избухването на гражданската война през 2011 година в Сирия е се славел с жестокостта на своите отряди, които просто поголовно са минавали през сунитското население. Поради тази причина има един милион бежанци сирийци в Ливан, които в общия случай също са сунити, които сега някаква част от тях, да кажем, биха се опитали да се върнат на територията на Сирия, което няма да се хареса изобщо на Башар Сад, защото те са негови врагове, на режима", обясни доц. Майер.

Тя коментира вчерашното нападение на Иран над Израел, което идва като отговор на въздушните атаки и сухопътна офанзива на армията на Нетаняху в Ливан.

"Има много фактори, които биха допринесли за този бърз отговор на Иран. Като се започне с най-глобалния фактор и той е известен за всички, че САЩ не искат никаква пълномащабна война до деня на изборите - 5 ноември. Никой избирател не обича войната. Изобщо никои хора, бих казала по света, никой не обича войната. От друга страна Иран отговаряше със закъснение. До сега един такъв единствен подобен отговор е имало на 13 април, когато те изстреляха също така един бараж, един силен залп от ракети, комбинация ракети и дронове. Този път бяха балистични ракети. Защото днес вечерта, при залез слънце, започва еврейската нова година. И след нея имат 10 дни празници. Тоест шансът да има човешки жертви, ако те бяха забавили залпът с ракети, е много по-голям, тъй като празнуването е по улиците, то е масово. Това предполага събиране на много групи хора на едно място. И всяко изстрелване на залпове с ракети в този период би бил фатален и би бил довел до човешки жертви. Което означава, че те в някаква степен са се съобразили и те показват, че не искат човешки жертви", подчерта експертът по Близкия изток.

Според думите ѝ отговорът на Иран показва, че Техеран много трудно понася загубите на своите проксита.

"В момента, това, което виждаме, ако теглим чертата като баланса, нейните проксита губят. Губят в Ивицата Газа, по-бавно, но губят. Губят в Ливан, значително по-бързо и значително по-нетрадиционно, с много по-съвременни средства, те понесоха много по-големи загуби. Губят също така и хутите. Тези, които остават до сега незасегнати, са Сирия и Ирак. И сега искам да го обясня, защото абсолютно всички ме питат ми защо точно там имат проксита. Откъде накъде тези проксита са точно в тези страни. За съжаление, в основата на тези проксита са религиозните деления в мюсюлманския свят. И петте проксита, които Иран поддържа материално, логистично и с изпращане и на духовни учители и на командоси, които да ги обучават в терористични действия, са от шиитската деноминация. Шиитската деноминация е около 10-15% от цялото мюсюлманско население на света, което е над 2 милиарда. И трябва да уважаваме хората за техните вярвания, стига да не вредят на останалите."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Бургас заяви, че е изпълнила всичките си ангажименти към БК Черноморец
Община Бургас заяви, че е изпълнила всичките си ангажименти към БК Черноморец
Арина Сабаленка се класира за 10-и пореден четвъртфинал
Арина Сабаленка се класира за 10-и пореден четвъртфинал