НОВИНИ

Нетаняху: Иран направи голяма грешка и ще си плати за нея

Иран не търси война, но ще се изправи решително срещу всяка заплаха, обяви иранският президент Масуд Пезешкиан

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:03, 02.10.2024 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Иран атакува Израел със стотици ракети. По време на баража е убит палестинец в окупирания Западен бряг. Няма данни за други жертви. Ракетната атака е отговорът на Техеран за започналата по-рано израелска сухопътна операция срещу Хизбула в Ливан. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Иран ще си плати. Иран не търси война, но ще се изправи решително срещу всяка заплаха, обяви иранският президент Масуд Пезешкиан.

"Иран направи голяма грешка и ще си плати за нея. Режимът в Иран не разбира нашата решимост да се защитим, да отвърнем на враговете си. Синуар и Деиф не разбраха, Насрала и Шукр също. Явно и сега там в Техеран не разбират. И ние ще спазим правилото, което сме определили - който ни напада - ние му отвръщаме", каза Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел.

А в иранската столица Техеран празнуваха бурно ракетната атака срещу Израел. Иранската Революционна гвардия обяви, че нейни мишени са били израелски военни бази и стратегически обекти. По думите на иранския външен министър атаката срещу Израел е приключила, но ако има нови провокации от страната на Тел Авив ще последва още по-суров отговор. От САЩ заявиха отново пълната си подкрепа за Израел и заявиха, че са се включили в защитата на Израел срещу атаката.

"Ние осъждаме тези безразсъдни атаки от страна на Иран и го призоваваме да се въздържа от по-нататъшни нападения, включително и през своите проксита. По време на атаката американските и израелските военни сили се координираха, за да помогнат за защитата на Израел. Нашите кораби, разположени в Близкия изток, подкрепиха отбраната на Израел, като се включиха в прехващането на иранските ракети", каза генерал-майор Патрик Райдър, говорител на Пентагона.

Размяната на удари между Израел и Хизбула продължава. Според ливанските власти, само през последните часове при израелски нападения, са загинали 55 души. От ООН и ЕС призоваха за незабавно спиране на огъня.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вицепрезидентски дебат преди изборите в САЩ
Вицепрезидентски дебат преди изборите в САЩ
Гледайте Колоездачната обиколка на Хърватия НА ЖИВО по БНТ 3
Гледайте Колоездачната обиколка на Хърватия НА ЖИВО по БНТ 3