НОВИНИ

И дроновете могат да играят футбол

От безпилотни машини-играчки до дронове за намиране на изчезнали хора и водене на война - всичко това беше събрано на изложение в столицата

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
21:49, 01.10.2024
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Първият мач по дрон футбол у нас се проведе днес в София. От безпилотни машини-играчки до дронове за намиране на изчезнали хора и водене на война - всичко това беше събрано на изложение в столицата. Това е дрон футболна топка за така наречения спорт дрон футбол. До камикадзе.

"Сега съвместно - целта е с български производители, да разработим и модел, който да бъде ударен, камикадзе, вече имаме концепция", каза проф. Петър Христов, Военна академия "Г. С. Раковски".

Най-масово купуваните дронове у нас са тези до 250 грама, за да се управляват без сертификат. Често се ползват за снимки или състезания.

"Клиент си купи дрон на първия полет решава да лети в Осоговска планина и един орел напада дрона, сваля го на земята и отива и почва да го кълве и...две минути го кълва, кълва, кълва и дронът, тъй като е по гръб е записал всичко", разказва Стоян Йорданов, собственик и управител на магазин за дронове.

В катедра „Военновъздушни сили и противовъздушна отбрана“ на военната академия, разработват различни технологии свъразни с дроновете.

"Хибридно захранване - двигател с вътрешно горене и ел. двигател, предназначен е специално за наблюдение, до 10 часа може да патрулира", поясни проф. Петър Христов, Военна академия „Г. С. Раковски“.

Близо 40 български фирми се занимават с производството на безпилотни апарати.

"Експертите са ни на ниво, тъй като от международните конференции се вижда, че по нищо не отстъпваме като инженерен потенциал на хора, които са завършили на запад", смята Антон Пулийски, Дрон Арена.

На изложението бяха представени и дронове за учебни, земеделски и спасителни цели.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България все още има шанс да влезе в Еврозоната догодина, смята Кристалина Георгиева
България все още има шанс да влезе в Еврозоната догодина, смята Кристалина Георгиева