НОВИНИ

По-висока вноска за пенсия?

Бизнесът и правителството реагираха на идеята на синдикатите

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
21:29, 01.10.2024
Чете се за: 04:57 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Проектобюджетът на държавата за следващата година ще бъде представен след изборите, за да не бъде използван за предизборни спекулации. Това стана ясно от думите на премиера днес. Служебното правителство ще предложи бюджет с дефицит под 3%, за да спаси страната ни едно от изискванията за влизане в Еврозоната.
И докато властта готви план - сметката на държавата синдикатите предупредиха, че ако вноската за пенсия не започне да се увеличава плавно, още следващата година дефицитът в бюджета на Държавното обществено осигуряване може да надхвърли 15 милиарда лева. Бизнесът е на мнение обаче, че повишаването на вноската няма да реши проблема. Социалният министър се опита да сложи точка на дискусията като каза, че не е работа на служебно правителство да прави пенсионна реформа.

През тази година над 11 милиарда от парите за пенсии идват, не от осигурителни вноски, а от държавния бюджет. В специален доклад миналия месец експерти то НОИ предупредиха, че ако не се вземат мерки пенсионната система ще става все по-зависима от държавния бюджет. Предложиха два сценария за решаване на проблема - нова формула за ежегодно осъвременяване на пенсиите или плавно увеличаване на вноската.

"Това е въпрос на широка дискусия. Не е толкова лесно решение да се вземе. Пенсионната система е консервативно нещо. Последно 2015-та беше направена реформа в пенсионната система. Там нещата не се случват година за година", заяви Ивайло Иванов, служебен министър на труда и социалната политика.

От КНСБ обаче искат още догодина да започне плавно увеличаване на вноската за пенсия.

"До 2045 година с по 1 процентен пункт през година за фонд пенсии 1 процентен пункт към втория стълб. Бюджетът сам по себе си от данъци все по-трудно ще може да финансира нарастващата дупка в разходите на ДОО", обясни Пламен Димитров, президент на КНСБ.


Според работодателите в дългосрочен план проблемът няма да се реши само с увеличаване на вноската за пенсия.

"Икономическият растеж няма да може да захрани този 50% трансфер от държавния бюджет към бюджета на НОИ и вдигането на вноските с този процент или ще увеличи или сивият сектор или миграцията", каза доц. Щерьо Ножаров, икономически съветник в БСК.

Догодина ли да очакваме някаква промяна във вноската за пенсия?

"Не е работа на правителството, и то на служебно правителство да прави подобна реформа в момента. Разбирате, че това правителство в момента е със срок да не кажа утре, но съвсем скоро. Това трябва да го поеме цялото общество", обясни Ивайло Иванов, служебен министър на труда и социалната политика.

И друг проблем. Служебното правителството трябва спешно да промени правилата за определяне на минималната заплата. Сегашната формула противоречи на евродирективата, за адекватни заплати, която страната ни трябва да започне да прилага след 15 ноември. Синдикати и работодатели, обаче още не са договорили нов механизъм.

"Пречките са че искат да имаме отказ от действащото законодателство без да сме наясно как точно ще се разберем за неговата замяна", обясни Пламен Димитров, президент на КНСБ.

"Ако трябва да се приложи директивата пряко се оказва,че МРЗ не трябва да бъде увеличавана. Трябва да остане в сегашния си размер за следващата година", поясни доц. Щерьо Ножаров, икономически съветник в БСК.

"МРЗ ще приеме, ще е такава каквато сме я определили. Но не е това целта. Целта е следващата година оттук нататък , когато се направи дългосрочна мярка това да става по правила, които са разписани в директивата", заяви Ивайло Иванов, служебен министър на труда и социалната политика.

Предложението на правителството е минималната заплата догодина да стане 1077 лева. Ако бъде прието бизнесът ще го атакува в съда. Страната ни е заплашена и от финансови санкции, ако не въведе евродирективата след 15 ноември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България все още има шанс да влезе в Еврозоната догодина, смята Кристалина Георгиева
България все още има шанс да влезе в Еврозоната догодина, смята Кристалина Георгиева
Филип Виденов: Повече няма да позволявам да сме заложници на такива ситуации
Филип Виденов: Повече няма да позволявам да сме заложници на такива ситуации