НОВИНИ

Тревожни данни: Стотици бебета се изоставят всяка година у нас

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
20:20, 01.10.2024
Чете се за: 05:47 мин.
У нас
Слушай новината

83 са изоставените бебета само в 5 от общо 28 области в страната за една година. Можем само да си представяме как щеше да набъбне този брой, ако имаше официални, обобщени данни за всички области в България. И така обаче се очертават мащабите на проблем, който се лекува трудно - защото е свързан с възпитанието в ценности, с образование, реализация, здравна култура и подкрепа - всичко, за което не остават време и средства между политически кампании и избори.

Картината в областите, където правиха проверки нашите репортери днес, е следната. Данните за последната една година - получени са от регистрите на родилните отделения в болниците в тези области. И виждаме, че най-много изоставени бебета е имало в Бургаско. Следват Пловдив, Хасково, Видин и Благоевград.

Област Бургас - 30
Област Пловдив - 23
Област Хасково - 13
Област Видин - 10
Област Благоевград - 7

Повод за тази тема даде новината за поредното изоставено новородено вчера в Айтос. Днес полицията откри майка му. Стана ясно, че детето е родено само няколко часа преди 27-годишната жена да го остави край гуми и боклуци до вратата на къща в града. Прието е в болницата премръзнало, но лекарите успяват да го спасят.

Премръзнало, захвърлено измежду гуми и боклуци, така семейство Иванови от Айтос намира пред дома си новороденото момченце.

„Гледам едно черно чувалче с една завивка. Малко риташе така, отидох, отвих го, гледам – бебе“, каза Иван Илиев.

Макар живота на момченцето да започва така, съдбата го среща с доброто, в лицето на Иван, който се обажда на лекарите.

„Дадох помощ на една душа, както се казва. Иначе ако беше останало още 5-10 минути, щеше да е умряло, замръзнало“, подчерта Иван Илиев.

В болницата лекарите успяват да стабилизират момченцето. Не е недоносено и тежи 2 кг и 800 гр.

"Стабилни са жизнените му показатели. Все пак ще бъдат взети изследвания с оглед на това, че нямаме данни относно бременността, раждането. Не е имало загуба на кръв по време на раждането“, обясни д-р Стиляна Томова, началник на „Отделение по неонатология“ към УМБАЛ -Бургас.

За часове полицията открива 27-годишната му майка.

„Първоначалният момент, какво да отговори, отговаря, че няма възможност да го гледа. Тя е многодетна майка, това е четвъртото ѝ дете, родени са през една година и трите деца. Това е през няколко къщи от нейния адрес, мисля, че там живее неин роднина, но се надявала да го намери някое по-богато семейство да го отгледа“, разказа ст. комисар Владимир Маринов, директор на ОД на МВР - Бургас.

Подобни ситуации се оказват тенденция в бургаската болница.

„Годишно, около 25-30 деца са изоставени от майките си, още тук, при раждането, за които деца ние полагаме грижи в продължение на 20 дни до месец, а и липсата на майчина ласка си има своя негативен ефект върху психологическото състояние на детето“, категорична е д-р Стиляна Томова, началник на „Отделение по неонатология“ към УМБАЛ -Бургас.

Докато се задейства държавният апарат, за да бъде решена съдбата на такова бебе, понякога минават месеци. От агенция Социално подпомагане признават, че процедурата по намиране и одобрение на приемни родители е трудна.

„На този етап има тенденция към увеличаване броя на потвърдените приемни семейства с профил за деца от 0 до 3 г. В случвайте обаче, когато се окажа, че нямаме такива свободни се търсят възможности от страната, но да, свързано е с технологично време, което изисква определена координация особено, когато става въпрос за приемно семейство, което е извън територията на област Бургас“, заяви Десислава Динева, гл. експерт „Закрила на дете“ към РДСП – Бургас.

Лекари обаче настояват за по-бърз механизъм, при който децата да бъдат изведени бързо от болнична среда.

„Това са законови разпоредби, така че може би по някакъв начин трябва да се промени законът", подчерта д-р Стиляна Томова, началник на „Отделение по неонатология“ към УМБАЛ - Бургас.

За щастие за момченцето от Айтос има свободно приемно семейство и не се очаква да стои дълго в болницата. А срещу майка му е образувано досъдебно производство и може да получи наказание до 3 години лишаване от свобода.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Терористична атака с 8 жертви в Тел Авив на фона на въздушна атака от Иран
Терористична атака с 8 жертви в Тел Авив на фона на въздушна атака от Иран
Пред БНТ говори Ехуд Олмерт, който е начело на Израел при последната война срещу Хизбула
Пред БНТ говори Ехуд Олмерт, който е начело на Израел при последната война срещу Хизбула