НОВИНИ

Аферата "Манукян": Как е действала схемата за източване на средства от държавния културен институт?

Айше Сали
от Айше Сали
18:27, 01.10.2024 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Нови разкрития по аферата "Разградската филхармония". Възможно е в източването на държавни пари да е замесен и служител на Министерството на културата. Прокуратурата проверява това обстоятелство и предполага, че той е над разкритите досега - директорът на филхармонията диригентът Левон Манукян и Петко Писков, сочен за мозъка на аферата.

Министърът на културата каза пред БНТ, че в министерството не е знаело за злоупотребата и потвърди, че е започнала проверка на всички културни институции. В схемата беше замесен и Смолянския театър, защото фирмата на Писков е имала договор и с него.

Левон Манукян днес беше освободен от ареста срещу парична гаранция от 50 хиляди лева. Според разследващите той е назначил фиктивно служители на високи заплати и така са били източени близо 1 милион лева. Ето какво установиха екипите ни в София, Пловдив и Разград.

Близо 60 души - 41 в Разградския театър и 20, ангажирани с превоза в Смолянския, са се подписвали срещу заплати, при които са били осигурени на максимално висок осигурителен праг. И всъщност само това е оставало като бонус за фиктивните културни дейци. Човек, приближен до директора, е събирал дебитните им карти и е теглил високите заплати, за да ги върне обратно на този, които с подписа си е позволил да ги получат. За да няма повод за съмнение, парите са били поискани на части през разплащателната система СЕБРА, но създаденият дефицит във фонд "Работна заплата" е породил въпроси.

"Това е изцяло ново. Хванато е веднага. В края на всяко тримесечие ние извършваме проверка на случващото се финансово в културните институти. Тоест това се е случило през септември. Преди това не е имало такива действия или дори да е имало, те са били в толкова малки размери, че не са били открити", каза Найден Тодоров, министър на културата.

С близо 170 хиляди лева е заловен край Пловдив един от четиримата, замесени в схемата. Днес беше гледана мярката на Петко Писков, сочен за мозъка на операцията. Той обаче беше оставен в ареста.

"Разследването върви в посока изясняване на обективната истина. В този връзка разследваме и дали и да обстоятелството, извинете ме дали има замесено лице, над Писков, над Манукян, който да е служител на Министерство на културата. Ако съберем доказателства в тази насока, бихме повдигнали и съответно обвинение, стига то да е от компетентността на Окръжна прокуратура", заяви Галин Гавраилов – наблюдаващ прокурор.

"Търсим нови факти и обстоятелства, които биха довели до изясняване на обстоятелствата, които биха ни довели до изясняване на цялостната фактическа обстановка, защото това е изцяло нова схема. И тя може би има и други разклонения и когато приключим с цялостната работа и бъде разплетен целият пъзел, като дейност и щети, причинени на държавата, ще ви обявим, за да се запознаете", съобщи вътрешният министър Атанас Илков.

Левон Манукян беше потърсен за коментар след освобождаването си под парична гаранция, но не отговори на обажданията. Заместник-директорът на Разградкия театър не успя да отговори на въпроса колко души работят към днешния ден в театъра.

"От началото на септември са предоставени целият документооборот на външна фирма, която има всички документи и аз като зам. директор имам достъп до документи, които касаят мен лично на този етап", каза Надежда Радославова – зам.-директор на ТМФЦ – Разград.

Новият проблем обаче заговори за стари пропуски в законодателството - необходими са промени, с които бюджетите да бъдат контролирани месец за месец, а не на тримесечие, за да не се стига до подобни ситуации.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ООН предупреди Израел да не предприема пълномащабна сухопътна операция в Ливан
ООН предупреди Израел да не предприема пълномащабна сухопътна операция в Ливан
Атлетико загуби основен защитник за мача с Бенфика
Атлетико загуби основен защитник за мача с Бенфика