НОВИНИ

Марк Рюте защити правото на Украйна да поразява цели в Русия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:48, 01.10.2024
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Снимка: АП/БТА
Слушай новината

Досегашният генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг предаде днес поста на своя наследник - бившия премиер на Нидерландия Марк Рюте. В щабквартирата на Алианса в Брюксел Столтенберг беше изпратен с аплодисменти след десет години начело на организацията. В първите си изявления като генерален секретар Марк Рюте подкрепи правото на Украйна да се защитава като поразява военни цели в Русия. Смяната на властта в Брюксел стана на фона и на ескалация на конфликта в Близкия изток.

Какви ще са приоритетите на новия генерален секретар?

Столтенберг предаде на Рюте чукчето на генералния секретар и обяви пред посланиците от страните от НАТО, че оставя организацията в сигурни ръце.

“За мен сега е време да си тръгна, а вие да започнете вашия мандат като генерален секретар на НАТО. За да отбележим този момент, ви предавам това чукче, подарено на НАТО през 1963 година от Исландия. Това викингско чукче се използваше само при специални случаи, но вие ще решите дали да го използвате всеки ден”, каза Йенс Столтенберг - бивш генерален секретар на НАТО.

Столтенберг остана начело на НАТО 10 години - мандат, белязан от множество кризи, а пред последните години и война по границите на Алианса, която доведе до мащабни промени в организацията. Четири нови държави се присъединиха към Алианса през последните години, а съюзниците започнаха да отделят много повече средства за отбрана.

Марк Рюте, който като премиер беше против увеличаването на отбранителните разходи, днес обеща да продължи линията на Столтенберг и обяви като една от основните си задачи значително увеличаване на военните бюджети и производство. Той защити и правото на Украйна да се отбранява, като поразява военни цели в Русия.

“Да не забравяме, че Украйна води война, за да се отбранява. А това означава, че Украйна има право да се защитава. А както знаем, според международното право това право не свършва на границата. Така че подкрепата за правото на Украйна на самоотбрана означава, че е възможно те също да нанасят удари по законни цели на територията на агресора”, подчерта Марк Рюте - генерален секретар на НАТО.

“Подкрепата за Украйна е правилното нещо. Освен това е инвестиция в собствената ни сигурност, тъй като независима и демократична Украйна е жизненоважна за мира и стабилността в Европа. Цената на подкрепата на Украйна е далеч, далеч по-ниска от цената, с която ще платим, ако позволим на Путин да постигне своето."

Рюте гарантира, че няма заплаха за сигурността на съюзниците, въпреки ядрените заплахи на Путин. Той критикува Китай за подкрепата за Русия и открои като друг свой акцент сътрудничеството между НАТО и ЕС, както и взаимодействието с други партньори по света.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иран отвръща на удара - подготвя масирана ракетна атака
Иран отвръща на удара - подготвя масирана ракетна атака
Елвира Краснобаева трябва да плати обезщетение на Българската федерация по художествена гимнастика
Елвира Краснобаева трябва да плати обезщетение на Българската федерация по художествена гимнастика