НОВИНИ

Операция "Северни стрели" в Ливан - ограничена, локална и целенасочена

Размяната на ракетни удари между Израел и Хизбула продължава

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:17, 01.10.2024
Чете се за: 05:52 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Израел нахлу в Ливан, според Тел Авив става дума за "ограничена, локална и целенасочена" сухопътна операция срещу Хизбула. Според шиитската групировка израелските сили не са прекосявали границата. И двете страни твърдят, че директен сблъсък не е имало. Размяната на ракетни удари между Израел и Хизбула продължава.

Новият етап от израелската операция "Северни стрели" срещу Хизбула започна около 2 след полунощ местно време. С масиран ракетен обстрел на южни предградия на Бейрут и по граничните райони. По-рано Израел обяви три населени места по границата с Ливан за затворена военна зона.

"Цел на тези локални наземни атаки са крепостите на Хизбула, които застрашават израелските градове, кибуци и общности по границата. Нашата война е с Хизбула, не с народа на Ливан. Не искаме да вредим на ливанските граждани и предприемаме мерки, за да го избегнем", заяви Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

снимка: БТА

Информацията за фактическо нахлуване на израелски сили по суша в Ливан е противоречива. Тел Авив твърди, че е влязъл "на много близко, пешеходно разстояние" в Ливан. Според Хизбула, Израел не е преминал ливанската граница. Израелски представител обаче прикани населението на 25 ливански села да се евакуира. Нощта беше тежка за жителите на Бейрут. Освен с новината за ограниченото израелско нахлуване, част от кварталите се събудиха и със сериозни разрушения.

"Това е Ливан, място където животът и смъртта съжителстват. Тук сме свикнали с израелската агресия. Свикнали сме с атаките на тяхната армия, с ракетите. Ние сме единни, подкрепяме се. Израел се опитва да разбие това единство, да разруши мира".

"Те нямат червени линии, нямат ограничения. За тях няма значение дали атакуват цивилни или военни. Те нямат морал", категоричен е Имад, жител на Бейрут.

снимка: БТА

Жителите на граничния израелски град Кирят Шмона приветстват действията на армията. Надяват се, след офанзивата, да могат спокойно да се върнат по домовете си почти година след като се наложи да се евакуират.

"Сигурен съм, че тази сухопътна офанзива ще върне жителите тук. И това е много, много необходимо, това е отговорът. Точно това искаме!", каза Омри Джиджи, жител на Кирят Шмона.

"Когато възстановят сигурността тук, няма нужда да се ходи на север. Ще се върнем тук. Имаме деца, големи семейства, родителите ни са погребани тук", разказва Яфа Елгарси, жител на Кирят Шмона.

Израелската армия разпространи кадри от удари по контролираното от Хизбула предградие Дахия. Ливански източници твърдят, че е ударен и най-големия палестински бежански лагер край южния ливански град Сидон. Вероятната цел е бил лидер на въоръженото крило на палестинската групировка Фатах. Удари и срещу Сирия. Най-малко трима души са били убити, а 9 ранени при израелско въздушно нападение срещу Дамаск, съобщи сирийската държавна телевизия. Ливан се изправя изправя пред един от най-тежките си моменти, каза премиерът на страната. По думите му, броят на принудените да напуснат домовете си заради военните действия, е над милион.

Най-малко 15 ракети са изстреляни от Ливан по посока Израел. Хизбула твърди, че е стреляла по централата на Мосад в Тел Авив. Не е възможно Израел да проправи пътя си към мир и сигурност с бомбрадировки, смятат експерти, и търсят отговор какво дава увереност на Тел Авив да действа.

"В момента има огромен политически вакуум, от който се възползва правителството на Нетаняху. Съединените щати са единствената държава, която може да укроти Нетаняху и да прекрати тази много опасна ситуация. Но те не правят нищо заради ескалацията на напрежение и заради изборите. И второ, Израел триумфира заради ликвидирането на Насрала и почти цялото висше ръководство на Хизбула", смята проф. Карима Лаачир, Център за арабски и ислямски изследвания.

Това даде увереност на Израел да продължи с това, което смята, че може да бъде елиминирането на Хизбула, което е почти невъзможно, продължават анализатори. На този фон продължават призивите за намиране на дипломатически изход от кризата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ескалацията на конфликта в Близкия изток има потенциал да застраши мира в целия регион, предупреди президентът Радев
Ескалацията на конфликта в Близкия изток има потенциал да застраши мира в целия регион, предупреди президентът Радев
Унгарски съдия ще ръководи втората среща на Лудогорец в Лига Европа
Унгарски съдия ще ръководи втората среща на Лудогорец в Лига Европа