НОВИНИ

"Бомбардираха около нас, беше страшно": 89 българи бяха евакуирани от Ливан с правителствения самолет

На борда му бяха семейства с деца и възрастни хора

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
22:22, 30.09.2024
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Първите българи, евакуирани от Ливан, вече са на родна земя. 89 наши сънародници кацнаха тази вечер с полет на правителствения еърбъс от Бейрут. На борда му бяха семейства с деца и възрастни хора. Общо 160 българи са поискали да бъдат изведени от арабската страна. При първа възможност ще се организира втори евакуационен полет.

Малко след 19.10 ч. първата група българи кацна на правителствения терминал. С бебета и малки деца на ръце те изразиха благодарност, но и разказаха колко трудни са били последните дни. Светлана пътува с дъщерите си и внучка си. Цели 8 часа ѝ е отнело придвижването от Южен Ливан до Бейрут.

"Гледката беше ужасна около нас на пътя, сигурно е имало бомбардиране на пътя, понеже спираха колите и не можехме да вървим", разказа Светлана, българка, която живее в Южен Ливан.

"Бомбардираха около нас, беше много страшно и досега като чуя нещо - да се затвори врата силно или нещо, се плаша. И аз, и дъщеря ми", сподели Сара, българка, която живее в Южен Ливан.

Още когато кошмарът започнал преди 8 дни, семейството на Светлана се е свързало с посолството и е била създадена чат група, откъдето получавали информация. Връзка с дипломатите ни по този начин е държала и Жана, която се прибра с две деца, едното бебе на 20 дни.

"Беше много спокойно, много хубав живот, до преди две седмици, когато започнаха да бомбардират в Бейрут и много бързо стана много страшно. И преди 3 или 4 дни започнаха сградите да се тресат. Посолството много бързо и много ефикасно ни изкара от Ливан. Обадиха ми се в 11 часа вчера вечерта", разказа Жана Шараф, българка, която живее в Ливан.

"Там е трудно, страшно много, слава Богу, че дойдохме в България."

"Ние сме живели тук."

"Такова комфортно пътуване имахме, след целия стрес, който имахме, това беше просто подарък. Аз, лично, се вълнувах доста, защото пътят за летището минава през тези райони, които се бомбардират", отбеляза Татяна Славова Ногдад, българка, която живее в Ливан.

"Първите полети от Ливан са от България и Германия. Даже в Германия са им искали пари, а в България - не."

Зелена светлина за полета беше дадена по обяд, правителственият еърбъс кацна в Бейрут около 15.00 часа, а два часа по-късно излетя обратно. Но още българи чакат за евакуация и в момента продължава попълването на списъците.

"Обсъждаме всякакви варианти за евакуация, не е изключен и втори полет, но още в началото, когато събрахме колегите, казах, че най-важното е най-сигурният и безопасен начин за евакуация, независимо от цената. По-скъпо от човешкия живот няма", категоричен е Димитър Главчев, служебен премиер.

"Данните, които са доста условни, са за около 400 души български граждани и членове на техните семейства, с които посолството има връзка и държи контакт, но не всички са поискали да бъдат евакуирани", каза Елена Шекерлетова, зам.-министър на външните работи.

Сред обсъжданите варианти е и евакуация по море.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Цветанов: Беше важно да се представим добре
Иван Цветанов: Беше важно да се представим добре
На фона на труса Спартак Варна измъкна минимална победа срещу Септември
На фона на труса Спартак Варна измъкна минимална победа срещу Септември