НОВИНИ

Марк Рюте: Правото на самоотбрана предвижда поразяване на цели на територията на противника

Бившият премиер на Нидерландия пое поста генерален секретар на НАТО

Марк Рюте
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:10, 01.10.2024
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

Правото на самоотбрана предвижда поразяване на цели на територията на противника, както гласи международното законодателство. Това заяви новият генерален секретар на НАТО Марк Рюте на първата си пресконференция след поемането на поста от Йенс Столтенберг тази сутрин. Рюте отговори на въпрос, свързан с искането на Украйна да поразява военни цели в Русия със западно оръжие.

"Разбирам желанието на украинците, но всеки съюзник взема сам решенията по този въпрос, посочи Рюте. Украйна нямаше да съществува в днешния си вид без помощта от САЩ, отбеляза той. Впечатлен съм от украинците, те показаха способност да отблъснат руските сили", каза Рюте.

Той цитира данни, според които руските дневни загуби във войната са по 1000 убити или ранени, а от началото на сраженията - 500 хиляди загинали или пострадали. Колкото повече помагаме на Украйна, толкова по-скоро войната ще приключи. Украинското ръководство ще реши кога да предприеме мирни преговори, добави Рюте.

Чуваме често заплахи от Путин, тези заплахи са безотговорни, каза той по повод думите на руския президент, свързани с условията за използване на ядрено оръжие. Не виждаме непосредствена заплаха от употреба на ядрено оръжие, посочи Рюте.

Ако се поддадем на заплахите на Путин, ще създадем прецедент, че някоя страна може да използва военна сила, за да постигне целите си. Не можем да допуснем това, обобщи Рюте.

Проблемът с Китай е в това, че Пекин е сподвижник на предприетата от Русия война, посочи още Рюте. Кремъл има чудесни източници, каза той по повод изразените от Москва очаквания, че политиката му начело на НАТО няма да се отличава от годините под ръководството на Столтенберг.

Сред трите основни задачи пред алианса Рюте посочи поддържането на способността на НАТО да се защити от всяка заплаха. Трябва да увеличим възможностите за производство на боеприпаси и бюджетите за отбрана, призова той. Според Рюте е необходимо НАТО и ЕС да взаимодействат повече, включително по отношение на хибридните заплахи. Трябва да продължим работата с партньорите, включително в борбата с тероризма. Китай не може да продължава да подклажда войната в Украйна, без да бъдат засегнати репутацията и интересите на Пекин, допълни той.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте Колоездачната обиколка на Хърватия НА ЖИВО по БНТ 3
Гледайте Колоездачната обиколка на Хърватия НА ЖИВО по БНТ 3