НОВИНИ

Ескалацията на конфликта в Близкия изток има потенциал да застраши мира в целия регион, предупреди президентът Радев

Вера Александрова
от Вера Александрова
16:22, 01.10.2024
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
ескалацията конфликта близкия изток потенциал застраши мира целия регион предупреди президентът радев
Снимка:
Слушай новината

Ескалацията на конфликта в Близкия изток има потенциал да застраши мира в целия регион, коментира пред журналисти президентът Румен Радев. Той подчерта, че спиралата от насилие изисква последователни усилия на засегнатите страни и на международната общност. Според вицепрезидента Илияна Йотова Съветът за сигурност на ООН трябва час по-скоро да се събере, защото сме на прага на глобална война в Близкия изток.

Президентът и вицепрезидентът поздравиха всички институции, които работят усилено за извеждане на българите от Ливан. Румен Радев специално отбеляза работата на екипажа на правителствения самолет, службите за сигурност, министерствата на отбраната и транспорта.

"Които работят много усилено последните дни - да се осигури безопасен коридор на нашия самолет, така че да бъдат изведени нашите сънародници. Това е най-важната задача към момента", подчерта Румен Радев - президент на Република България.

"Аз съм сигурна, че ще бъде направено всичко възможно тези, които искат да се приберат, защото виждате, че има и хора, лекари, които искат да останат на бойния си пост. Всички, които искат да се приберат в България, ще направим всичко възможно", каза Илияна Йотова – вицепрезидент на Република България.

Президентът припомни призивите, които отправи от трибуната на ООН, че спиралата от насилие и страдания в Близкия изток трябва да спре. Отбеляза, че това изисква усилия не само от въвлечените страни, а и цялата международна общност.

"Виждаме, че ескалацията на конфликта има потенциал да застраши мира в целия регион", заяви президентът.

"Въпреки че съвсем скоро завърши срещата на върха на ООН, трябва час по-скоро да се събере Съветът за сигурност, защото сме на прага на глобална война в Близкия изток", отбеляза Илияна Йотова.

Държавният глава увери, че със службите за сигурност и правителството всекидневно следят обстановката за евентуални рискове за страната ни, като повишаване на мигрантския натиск.

"А също, като виждаме огромната разлика във военния потенциал на Хизбула, говоря като въоръжение и като организация, срещу една от най-високотехнологичните армии в света, като резултат следим и може да се очаква отговор с асиметрични средства, т.е. с терористични атаки. Това е, което в момента полагаме изключително внимание", подчерта той.

Президентът Радев увери, че още от първия ден след отвличането на българските моряци от кораба "Галакси Лийдер" и до днес не са спирали всички усилия, включително на най-високо ниво, за освобождаването им. Отбеляза, че случващото се в Йемен сега не е благоприятно, но въпреки това каналите за комуникация са отворени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Яник Синер спря 96-ия в света за финал с Карлос Алкарас в Пекин
Яник Синер спря 96-ия в света за финал с Карлос Алкарас в Пекин
Унгарски съдия ще ръководи втората среща на Лудогорец в Лига Европа
Унгарски съдия ще ръководи втората среща на Лудогорец в Лига Европа