НОВИНИ

Далеч от страха - в очакване на втория полет със сънародници от Ливан

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
17:31, 01.10.2024
Чете се за: 05:47 мин.
У нас
Слушай новината

На този фон - с втори полет на правителствения самолет от Бейрут към София пътуват български граждани, които искат да бъдат евакуирани от Ливан. Снощи у нас кацна първата група.

В очакване сме на втория полет на правителствения самолет, който ще прибере втората група наши сънародници. Самолетът излетя малко след 13:00 часа, а в момента се движи от Бейрут към София. Очакванията са да кацне тук на правителствения вип на летище София около 19:00.

Снощи у нас кацна първата група наши сънародници, които бяха изявили желание да се върнат в България - близо 90 души, сред които семейства с малки деца. Българите в Ливан са около 400, не всички обаче искат да се евакуират. До вчера желание бяха заявили 160 души. Днес служебният премиер заяви, че на борда на самолета ще бъдат минимум 61 български граждани, а останалите места могат да бъдат запълнени от граждани на други държави от Европейския съюз. За очакваната евакуация и за страха от последните дни в Ливан, следва разказ.

Поредна безсънна нощ за хората в Южен Ливан. Това разказа пред БНТ Петя Николова, която живее в град Джуни.

"Чакаме инструкции, така че възможно най-бързо се надяваме да бъдем изведени от Ливан. Живея в Ливан вече 34 години, майка съм на 4 деца. И затова всъщност съм в Ливан, защото най-малката ми дъщеря е още в училище , а образованието тук е на много високо ниво", разказа Петя Николова, българка в Ливан.

"Последният момент, преди да дойда тук при вас, ми казаха, че са 61 с изрядни документи, които могат да се качат на самолет. Говорим за български граждани. Надяваме се до обяд да може да се запълни самолета, ако не ще предложим места на държави членки от ЕС", заяви Димитър Главчев, служебен министър-председател.

До последно Петя и нейните познати не вярвали, че напрежението в Ливан ще ескалира, за разлика от местните, които били сигурни, че Израел ще атакува позиции на Хизбула.

"Хората очакваха и ливанци даже казваха, ще бъде война, аз отричах , защото съм по-позитивно настроена. Но те си очакваха, че нещо ще стане. Всички бяха на мнение че ще има война и Израел ще влезе в Ливан".

"Очакваше се такова развитие още преди месец, там някъде в тия рамки се очакваше такова развитие. Впрочем ние бяхме подготвили и питахме дали има някой за евакуация през целия този период. Интересното е, че нямаше никакви желаещи, до онзи ден нямаше никакви желаещи да се евакуират. Но пак видяхте, че реагирахме сравнително бързо".

По данни на българското посолство в Бейрут, на територията на Ливан има общо 400 български граждани. До момента желание за прибиране в страната са заявили 160 от тях. Ако останалите също поискат да се приберат в България, правителството ще търси възможност и за тяхната евакуация.

"Тъй като виждате, че много динамична е ситуацията и не се знае дали ще може да се осъществяват полети", заяви Димитър Главчев, служебен министър-председател.

Главчев съобщи още, че плененият от хутите кораб "Галакси лидер" с български моряци на борда не е пострадал при последната атака на Израел срещу пристанище Ходейда в Йемен.

"Всички институции полагаме усилия да бъдат освободени. Лошото е, че с това, което се случва в момента още повече се усложнява ситуацията при хутите в Йемен. Трудно е и много деликатно, освен всичко друго трябва да сме много внимателни в действията си, защото хутите са много чувствителни и са поставяли условия, които е по-добре да не ви ги споделям, но е много деликатно и полагаме усилия на ръба, на който можем да го правим, защото най-важното е да спасим двамата българи", каза Димитър Главчев, служебен министър-председател.

Главчев допълни още, че ситуацията в Ливан променя средата за сигурност в нашия регион, а партньорските служби и НАТО анализират постоянно действията на страните в конфликта.

Вижте повече в прякото включване на Цанка Николова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С над 60 пътници на борда правителственият самолет излетя от Бейрут
С над 60 пътници на борда правителственият самолет излетя от Бейрут
Добрин Гьонов и Ивета Банкова са заместници на изпълнителния директор на БФС Андрей Петров
Добрин Гьонов и Ивета Банкова са заместници на изпълнителния директор на БФС Андрей Петров