НОВИНИ

26 дни преди изборите - готови ли сме за тях?

ЦИК показа бюлетината, най-дълга ще е за избирателите в чужбина

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
18:06, 01.10.2024
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

26 дни преди изборите Централната избирателна комисия показа бюлетината за предсрочния вот. 19 партии и 9 коалиции са участниците във вота, но бюлетината няма да изглежда напълно еднакво за всичките избирателни райони у нас и в чужбина. Причината - не навсякъде формациите са регистрирали кандидат-депутатски листи и оттам идва разликата в броя на участниците по райони. Има и един регистриран независим кандидат - в Плевен.

Най-дългата бюлетина ще е тази за гласуване извън страната, на нея има 28 позиции, но няма преференции. За сметка на това най-много кръгчета с предпочитания има в 23-ти многомандатен избирателен район в София, който традиционно излъчва и най-много депутати.

"Броят кръгчета е равен на удвоения брой мандати, които се дават от този изборен район. Горе-долу бюлетините ще бъдат в този размер за всички райони в страната", заяви Росица Матева, зам.-председател и говорител на ЦИК.

За десети път за три години ще гласуваме и с машина в над 9700 секции. След като избирателят получи карта за поставяне в машината, ще се визуализира електронната бюлетина на две страници.

"Когато бъде маркирана партия или коалиция стават активни полетата за гласуване с преференции".

Към момента е ясно и че интересът за гласуване от чужбина е по-малък от последните избори - подадените заявления от нашите сънародници са 28 000, срокът изтича в полунощ. Чак след това ще стане ясно и колко ще са секциите в чужбина. Има и още важни срокове - до 12 октомври се подават заявления за гласуване по различен от постоянния адрес. До тогава се подават и заявленията за подвижна избирателна кутия.


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристалина Георгиева: МВФ ще подпомогне засегнатите от конфликта в Близкия изток страни
Кристалина Георгиева: МВФ ще подпомогне засегнатите от конфликта в Близкия изток страни
Столична община подкрепи Никола Цолов със 100 000 лева
Столична община подкрепи Никола Цолов със 100 000 лева