НОВИНИ

Пред БНТ говори Ехуд Олмерт, който е начело на Израел при последната война срещу Хизбула

Според бившия израелски премиер смъртта на Хасан Насрала и други фигури от висшия ешелон на движението не е предпоставка израелската армия да влезе в Ливан

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:16, 01.10.2024
Чете се за: 06:30 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Ливан от половин век вече е арена на сблъсъка между палестинци и израелци. След ескалацията на конфликта в Газа, Израел вече води паралелно битка и на север по границата в Ливан.

Прехвърля ли вече Израел своя фокус на север за сметка на Газа?

Няма как да не си задаваме въпроса - постигна ли си целите Израел на юг в Ивицата Газа, за да обяви новата си фаза от войната за връщане на израелците по домовете им в северната част и да се фокусира върху Хизбула.

Не знаем колко войници участват в сухопътната операция, но знаем, че 98-ма дивизия - най-добре подготвената е изпратена от юг на север. Според израелската армия операцията в Южен Ливан ще продължи дни и със сигурност никой не нарича случващото се днес точно война. Но ако погледнем назад във времето - това е четвъртият път, в който израелска армия стъпва на ливанска територия за последните 50 години.

1978 година - "Операция Литани" бойци на Организацията за освобождение на Палестина отвличат автобус, пълен с хора от Хайфа и в отговор Израел окупира Южен Ливан. През 1981 година е постигнато примирие с посредничеството на Съединените щати.

1982 година - Израел навлиза в Ливан чак до столицата Бейрут в опит да елиминира Организацията за освобождение на Палестина. Това е и конфликтът, при който се ражда движението Хизбула, финансирано от новосформираното ислямско правителство в Иран. 18 години израелската армия остава на ливанска територия, а изтеглянето ѝ през 2000 година, само засилва популярността на Хизбула като страховита политическа и паравоенна организация.

2006 година - последната война вече е срещу Хизбула. Продължава 34 дни и завършва с множество жертви от двете страни. Конфликтът приключва с приемането на Резолюция 1701, която предвижда създаване на "Синята линия" - буферна зона по реката Литани.

Могат ли да се правят паралели между последната война срещу Хизбула и сегашната ситуация, какъв е изходът и къде са грешките - пред БНТ говори Ехуд Олмерт - той е начело на Израел по време на последната война срещу Хизбула. Цялото интервю с него можете да гледате в предаването "Панорама" в петък. Ето и откъси от него:

На 12 юли 2006 година бойци на Хизбула пленяват двама израелски войници и убиват други трима. Това е началото на Израело-ливанската война. Израелската армия е изправена тогава пред неочаквана съпротива и безмилостни сражения с Хизбула. 34-дневният конфликт завършва със смъртта на 121 израелски войници.

"Операцията през 2006 година не беше основно сухопътна. Тя беше маргинална, малка и незначителна. Основната част от операцията бяха въздушните атаки срещу ракетните установки на Хизбула, въздушната операция срещу щабквартирата на Хизбула в Дахия в Бейрут", каза Ехуд Олмерт - бивш премиер на Израел - 2006 г. – 2009 г.

Според Ехуд Олмерт сега Израел не печели нищо от сухопътна операция в Ливан.

"Със сигурност трябва да изтласкаме Хизбула от границата. Докато Хизбула има присъствие там, жителите на Северен Израел няма да могат да се завърнат по домовете си. Но предпочитам да се води диалог с ливанското правителство чрез посредничеството на Америка. Така да се постигне споразумение, което ще позволи Хизбула да се изтегли от тази част на страната и да се създаде нов политически компромис там", заяви Ехуд Олмерт.

Според бившия израелски премиер смъртта на лидера на Хизбула шейх Хасан Насрала и други фигури от висшия ешелон на движението не е предпоставка израелската армия да влезе в Ливан.

"Въпросът сега е коренно различен. Ако бяхме започнали тази операция на 8 октомври 2023 г., може би щеше да е различно. Но говорим за 11 месеца на насилие. Ето защо нещо, което можеше да се направи по относително гладък и лесен начин на 8 октомври 2023 година е много по-сложно на 8 октомври 2024 година. Не мисля, че Израел има намерение да остане в Ливан с наближаването на зимата. Това, което можеше да се направи с много бърз блицкриг, сега е доста по-сложно", каза още бившият израелски премиер.

"Дойде времето Хизбула да се върне там, където беше, преди да е прекалено късно и прекалено опасно за всички тях", заяви Ехуд Олмерт.

"Тоня Димитрова, БНТ: Но къде е тази линия, която очертвате - и сега изглежда много опасно?

- Точно така - затова трябва да помислят два пъти и колкото по-бързо се вразумят, толкова по-добре. И има само един начин - войната трябва да спре, израелските граждани на север трябва да живеят без страх по домовете си и Хизбула трябва да предаде цялото си въоръжение на ливанското правителство и да се изтегли от териториите южно от река Литани", каза Олмерт.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тревожни данни: Стотици бебета се изоставят всяка година у нас
Тревожни данни: Стотици бебета се изоставят всяка година у нас
Външно: Само за 48 часа България успя да евакуира 169 наши сънародници от Ливан
Външно: Само за 48 часа България успя да евакуира 169 наши сънародници от Ливан