НОВИНИ

Иран изстреля стотици ракети към израелската територия

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:39, 01.10.2024 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Израелската армия съобщи, че от Иран са изстреляни ракети към израелска територия. Тревогата за въздушно нападение е била обявена своевременно и жителите на застрашените райони са се укрили в бомбоубежища. През последните 15 минути над небето на града имаше експлозии. Вероятно това са ракети, свалени от противовъздушната отбрана. В същото време службите за спешна помощ съобщиха, че 8 са жертвите при стрелба в квартал на Тел Авив при предполагаема „терористична“ атака. Нападателите са били двама и са ликвидирани.

Това става часове след като Израел навлезе по суша в Ливан. Жителите са приканени да останат в бомбоубежищата. Държавната информационна агенция потвърди атака с балистични ракети срещу Израел.

"Атаката беше сериозна и ще има последствия. Не знаем дали има ранени", заяви говорителят на израелската армия адмирал Даниел Хагари.

снимка: БГНЕС

Израелските медии съобщиха, че през последния час от Иран са били изстреляни около 100 ракети срещу израелска територия. Изглежда така нареченият Железен купол, който защитава небето над Израел е сработил и голяма част от ракетите са унищожени преди да достигнат до целите си. Спрени са полетите на летището "Бен Гурион" в Тел Авив. Няма данни за жертви и пострадали до момента. Журналистите на "Ройтерс" са видели прихванати ракети във въздушното пространство на съседна Йордания. В Израел прозвучаха аларми, хората в застрашените райони са се струпали в бомбоубежищата. Експлозии са се чули в Йерусалим и долината на река Йордан. Висши ирански служители заявиха, че Иран е готов за всякакъв възможен сценарий след изстрелването на ракети срещу Израел по заповед лично на върховния водач аятолах Хаменей.

Вижте повече от Тоня Димитрова на живо в "По света и у нас"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
18 месеца в Париж
18 месеца в Париж
Приключи ремонтът на "Калотина", увеличени са трасетата за преминаване
Приключи ремонтът на "Калотина", увеличени са трасетата за преминаване