НОВИНИ

Обещаният отговор: Иран атакува Израел със стотици ракети (ОБЗОР)

Рязка ескалация на обстановката в Близкия изток

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
22:07, 01.10.2024
Чете се за: 04:42 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Рязка ескалация на обстановката в Близкия изток. Тази вечер Иран атакува еврейската държава със стотици ракети. Жертви няма. Иранската Революционна гвардия обяви, че нейни мишени са били три израелски военни бази.

снимка: БТА

Президентът на САЩ Джо Байдън нареди на американските сили в близкоизточния район да прехващат ракети, насочени срещу Израел.

Към 20:30 минути израелските военни разрешиха на гражданите на страната да напуснат бомбоубежищата. Това стана часове след като израелската армия навлезе в Ливан. Израел е преминал границата с Ливан на три места, но е влязъл на много близко, пешеходно, разстояние. Според Хизбула обаче, израелските сили не са прекосявали граничната полоса. И двете страни твърдят, че директен сблъсък не е имало.

снимка: БТА

Иранската ракетна атака срещу Израел се проведе на две вълни. Според израелски военни, Техеран е изстрелял 180 ракети. Една от иранските ракети е попаднала в йорданската провинция Мадаба. Израелската ПВО е свалила десетки ирански ракети, прелетели над южна Сирия.

Сирени прозвучаха и в Йерусалим. По-късно Израел отвори въздушното си постранство и възобнови излитанията и кацанията на самолети. Според съобщенията, при иранските нападения няма ранени израелски граждани. При инцидент, смятан за терористична атака в телавивския квартал Яффо обаче има осем убити като двамата нападатели са ликвидирани.

"Иран изстреля ракети по Израел. Помолени сте да останете бдителни и да следвате препоръките на органите на реда изключително точно. Бъдете спокойни и действайте разумно - както до сега. Ние сме силни и можем да се справим и с тези събития", заяви Даниел Хагари-говорител на израелската армия.

Ще има последствия за тези удари, каза още Хагари. Генщабът на израелската армия се събра на спешно заседание. Иранска агенция съобщи, че в хода на ракетните удари са били поразени над 20 саморета ЕФ -35 на израелските военновъздушни сили. Ирански високопоставен представител заяви, че Съединените щати са били уведомени ракетните нападения срещу Изрел по дипломатически канали малко преди атаките.

Президентът Джо Байдън обсъди ситуацията с вецепрезидента Камала Харис. Техеран е предупредил и Русия за ракетните атаки.Ирак временно затвори въздушното си пространство. Ливан предприе същата мярка за два часа.

По-рано през деня израелски военни разпространиха кадри, на които се вижда как проникват в тунел, както и голямо количество боеприпаси, за които се твърди, че са открили в бункери и складове на ливанска територия. Тел Авив за пореден път заяви, че не води война срещу ливанския народ, а срещу Хизбула. Израел прикани населението на 25 ливански села да се евакуира.

"Няма да тръгнем към Бейрут, или към в градовете в Южен Ливан. Усилията ни са насочени към тези села и нашите гранични райони. И там ще направим каквото е необходимо, за да унищожим и разрушим инфраструктурата на Хизбула, която е била готова да бъде използвана", заяви Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Премиерът на Израел - Бенямин Нетаняху, се обърна към сънародниците си с призив да спазват предписанията на органите на реда и да останат единни в предстоящите "дни на изпитание."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тим Уолц vs Джей Ди Ванс: Първи вицепрезидентски дебат в САЩ
Тим Уолц vs Джей Ди Ванс: Първи вицепрезидентски дебат в САЩ
И дроновете могат да играят футбол
И дроновете могат да играят футбол