НОВИНИ

Съветът по сигурността обсъжда заплахите за България от ескалацията в Близкия изток

Николай Минков
от Николай Минков
17:40, 02.10.2024
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

България усилва действията на държавните институции, за да гарантира сигурността на страната при евентуална ескалация на напрежението в Близкия изток. Заседава и Съветът по сигурността на Министерски съвет. В петък президентът Румен Радев свиква Консултативния съвет по национална сигурност, който не е заседавал от 2022 година.

Министърът на отбраната увери, че получава пълна информация за ситуацията в Близкия изток по линия на военното разузнаване и от партньорските служби на НАТО.

"Това, което извършваме като координации - да видим необходими ли са военни мерки при евентуална война. При евентуална война твърдо ще са необходими военни мерки за повишаване готовността не само на България. По отношение на въоръжените сили, ние ще вземем мерки. Това е основно повишаване на радиолокационното наблюдение. Разбира се и контролът по границата, ако има опасност от нови бежански вълни от една такава война", каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Няма данни за влошаване средата за сигурност в България, нито от специалните служби, нито от нашите съюзници, увери служебният вътрешен министър. Въпреки това се вземат превантивни мерки.

"Към настоящия момент нямаме данни от българските и нашите чужди партньори за някаква застрашеност от терористична атака. Независимо от това, ние сме си взели нашите рутинни и превантивни мерки. Също така имаме засилено присъствие в стратегически места на София. При необходимост такова присъствие ще има и на други места в страната. Имаме усиление на някои от дипломатическите представителства", заяви служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков.

В началото на днешното правителствено заседание служебният премиер даде висока оценка на всички институции, които са участвали в евакуацията на нашите сънародници от Близкия изток.

"Успешната евакуация, която проведохме на българските граждани от Бейрут -това е един добър пример при взаимодействие на институциите. Искам да откроя работата на държавния авиационен оператор. Перфектна работа на службите, специални благодарности на партньорските служби и съюзниците. Разбира се, трябва и Господ да помогне, който отново беше българин", коментира служебният министър-председател Димитър Главчев.

Външното ни министерство е в постоянен контакт с нашите сънародници в зоната на конфликта.

"След последните събития нашите посолства в региона, включително в Бейрут и в Тел Авив и Техеран продължават да работят с пълна функционалност. Ние сме в непрекъсната връзка с тях. Нямаме информация за пострадали български граждани или за такива, които се намират в някакво базисно положение", обясни служебният заместник- министър на външнете работи Елена Шекерлетова.

Още 22 наши сънародници са поискали да бъдат изведени от Ливан, заяви заместник-външният министър.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плувната база в Сандански е в окаяно състояние (ВИДЕО)
Плувната база в Сандански е в окаяно състояние (ВИДЕО)
Разбилият се самолет край "Граф Игнатиево" не е набрал достатъчна скорост
Разбилият се самолет край "Граф Игнатиево" не е набрал достатъчна скорост