НОВИНИ

Западни лидери осъдиха иранската атака и призоваха за примирие, Кремъл прикани към сдържаност

Взаимни заплахи между Израел и Иран 

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:02, 02.10.2024 (обновена)
Чете се за: 04:45 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Израел и Техеран си размениха тежки заплахи след снощната иранска ракетна атака. Западът осъди нападението и отправи пореден призив за незабавно прекратяване на огъня.

Кремъл заяви, че поддържа контакт с всички страни в региона и прикани към сдържаност. А Израел обяви генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за "персона нон грата" заради неясна, според израелската страна, позиция след ударите.

Среща по сигурността в министерството на отбраната в Тел Авив свика Бенямин Нетаняху - ден, след като Израел беше атакуван и след като израелският премиер отправи остро предупреждение към Иран.

"Иран направи голяма грешка и ще си плати за нея. Режимът в Иран не разбира нашата решимост да се защитим, да отвърнем на враговете си. Синуар и Дейф не разбраха, Насрала и Шукр също. Явно и сега там в Техеран не разбират. И ние ще спазим правилото, което сме определили - който ни напада - ние му отвръщаме", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Тежки думи и от иранска страна.

"Ако ционисткият режим не спре с престъпленията си, ще понесе тежки последици", отбеляза иранският президент Масуд Пезешкиан.

В първата си публична поява след ударите срещу Израел върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей дори не ги спомена.

"Коренът на проблема, който предизвиква тези конфликти, войни, напрежение, е присъствието на определени хора, които твърдят, че искат мир и спокойствие в региона. Имам предвид Америка и някои европейски държави. Ако Израел освободи региона от злото си, несъмнено тези конфликти, войни и сблъсъци ще изчезнат напълно. Страните от региона могат сами да управляват себе си и региона, да живеят заедно в мир, здраве и благополучие", допълни аятолах Али Хаменей, върховен лидер на Иран.

В САЩ - категорична подкрепа за Тел Авив от президента Байдън и директни обвинения към Техеран от вицепрезидента и кандидат за Белия дом Камала Харис.

"По мое разпореждане въоръжените сили на Съединените щати оказаха активна подкрепа на отбраната на Израел. Все още се изготвят оценки, но въз основа на информацията, която имам, атаката изглежда е била неефективна. Това е доказателство за израелския военен капацитет", коментира президентът на САЩ Джо Байдън.

"Иран е заплаха не само за Израел - Иран е заплаха за американските служители в региона, за американските интереси и невинните цивилни граждани, които страдат заради базирани в Иран и подкрепяни от Иран терористични проксита", допълни Камала Харис, вицепрезидент и кандидат на демократите за президентските избори.

Европейският съюз осъди действията на Техеран.

"Спиралата на насилието поставя заплаха за живота на невинни граждани и за разрастване на конфликта и това трябва да бъде избегнато на всяка цена", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Русия призова за сдържаност и смята, че ситуацията в Близкия изток се развива в тревожна посока.

"Катастрофален сценарий не е в интерес на нито една близкоизточна страна", каза още Мария Захарова, говорител на руското външно министерство.

Тел Авив обяви генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за "персона нон грата" и му забрани да посещава страната заради това, че не е споменал изрично Иран, осъждайки вчерашните атаки.

След израелските критики Гутериш поправи грешката си на извънредното заседание на Съвета за сигурност, свикано заради напрежението в Близкия изток.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Международната щафета "Пробег на мира" мина през Пазарджик (ВИДЕО)
Международната щафета "Пробег на мира" мина през Пазарджик (ВИДЕО)
Барселона си връща Неймар през лятото
Барселона си връща Неймар през лятото