НОВИНИ

Аферата в театрите в Смолян и Разград: Какъв е бил репертоарът на културните институции?

Айше Сали
от Айше Сали
20:27, 03.10.2024
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Снимка: Pixabay/ илюстративна
Слушай новината

Какъв всъщност е репертоарът на скандалните театри в Разград и Смолян? Повтарящо се дни наред заглавие и гастрол на читалищни постановки са обявени в афиша на Родопския драматичен театър, където са източените на 1,7 млн. лв. В Разград кражбата е за идентична сума, а структурата на театъра обединява драматичния театър, филхармонията и сцена "Назъм Хикмет". Там в концертната програма са включени шест заглавия, драматичният театър е обявил три, но през следващите дни те няма да се играят, според информацията на сайта. Липсва изобщо програмата на сцена "Назъм Хикмет"?

Ако искаме да отидем на театър в Смолян, три дни подред можем да гледаме Йовковата "Албена". После идва ред на камерно представление по Чехов, а в четвъртък и петък - на читалищно турне. Програмата за новия сезон не е обявена, а в стария има и представления, които са играни само по веднъж.

"Едно представление за театрално представление в България в днешно време излиза между 30 и 50 хил. лв. Ако искаме този спектакъл да има европейски вид и да може да излезе в Европа, и да представи културата на България в Европа, там спектакълът трябва да струва не по-малко от 100-150 хил. до 200 хил. лв. За два милиона могат да бъдат сменени изцяло техническото оборудване и звука и на един театър", обясни председател на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

Три премиери са обявени на сайта на Разградския театър. Заглавия, за които не са необходими каскадьори, каквито има сред наетите. За сметка на това музикалните заглавия са повече, но сцена "Назъм Хикмет" не е обявила какво ще играе през следващите дни. За всичко това през септември са назначени 41 човека и на малки части са поискани над 1 млн. лв. от Министерството на културата.

"Целият частен и независим сектор се събират в тези 3 млн. лв., които следва да бъдат възстановени и следва да бъде понесена отговорност за мащабното източване", каза Диана Андреева - Попйорданова от "Обсерватория по икономика на културата".

Мутафчиев казва, че наред с директорите, които са участвали в схемата е имало и такива, които са отказали на сочения за ръководител на схемата Петко Писков.

"Чух се с директори, които ми казаха: ами те такива идваха и при мен да водим разговори, но категорично отказахме', добави Мутафчиев.

Днес на среща в Министерството на културата са обсъдени проблемите на театрите и изхода от ситуацията.

Христо Мутафчиев, председател на САБ:

"Не трябва обществото да гледа на хората на културата като на престъпници, защото те работят честно и всяка вечер излизат пред публиката с лицата си, докато директорите правят схеми в техните работни кабинетчета.

"За последните 14 години финансирането на сектора нарасна от 20 на 200 млн. лв. И очевидно е, че изкушението на някои от директорите нараства с нарастването на публичните финанси", добави Диана Андреева - Попйорданова.

Нов закон за сценичните изкуства с нови механизми за контрол е сред възможните решения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вой на сирени, тишина, а след нея тътен - oколо 1 милион и 200 хиляди ливанци напуснаха дома си
Вой на сирени, тишина, а след нея тътен - oколо 1 милион и 200 хиляди ливанци напуснаха дома си
Нов закон в Грузия ограничава правата на ЛГБТ общността
Нов закон в Грузия ограничава правата на ЛГБТ общността