НОВИНИ

Олимпийските игри в Берлин 1936 - впечатляващи и новаторски (ВИДЕО)

Дебют за игрите прави щафетата с олимпийския огън. Впечатляваща е и българската делегация, а американският атлет Джеси Оуенс прави историческо представяне.

олимпийските игри берлин
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
17:15, 04.10.2024
Чете се за: 03:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Игрите на ХI Олимпиада през 1936 г. са организирани в Берлин и до последния момент има призиви за бойкот заради отношението на домакините към германските спортисти от еврейски произход. Като демонстрация на добра воля, единствената еврейка, намерила място в отбора е фехтовачката Хелене Майер.

Игрите са впечатляващи, организирани с желанието да се покаже силата на Третия Райх. За да засенчи предишния домакин Лос Анджелис фюрерът Адолф Хитлер строи нов 100-хиляден стадион за лека атлетика, шест зали и няколко по-малки съоръжения. Почти 90 години по-късно Олимпийският стадион в Берлин все още е действащо спортно съоръжение.

Дебют за игрите тогава прави щафетата с олимпийския огън.

По предложение на шефа на организационния комитет Карл Дим огънят е запален в местността Олимпия в Гърция, след което преминава през няколко държави, включително България, във вид на щафетно бягане, за да бъде запален на олимпийския стадион на 1 август.

У нас факелът е пренесен от 238 души, а пред храм-паметника "Александър Невски" има специална церемония, на която е посрещнат от кмета на столицата Иван Иванов.

Историческите свидетелства показват българският монарх цар Борис III в ложата до фюрера по време на церемонията по откриването. Няколко спорта дебютират в олимпийската програма - баскетбол, кану каяк, хандбал.

Историческо е представянето на чернокожия американски атлет Джеси Оуенс, който печели четири титли - в спринтовете на 100 и 200 метра, щафетата 4х100 и в скока на дължина.

Едва 48 години по-късно Карл Люис печели точно същите дисциплини на игрите в Лос Анджелис 1984 година.

Впечатляваща е българската делегация за игрите - 26 участници, за които е осигурена специална влакова композиция.

Отборът ни по всестранна езда пропуска реален шанс за медал. След втората надпревара – крос-кънтри съставът ни е втори и само факта, че Тодор Семов е дисквалифициран в прескачането на препятствия лишава страната ни от първи олимпийски медал.

България е представена от пълен отбор по спортна гимнастика, както и състави в колоезденето на шосе и писта.

В атлетиката Борис Харалампиев стартира в маратона и Любен Дойчев в десетобоя.

Димитър Василев участва и в трите оръжия на фехтовката, Борис Христов дебютира в стрелбата.

Любопитен факт е, че за олимпийски медали в Берлин се борят и две картини на известния български художник Дечко Узунов - “Композиция” и “Зима в България”. Сред българските творци, които фигурират като олимпийски участници е и портретистът Никола Михайлов, чието произведение е извън конкурса.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крумовград и ЦСКА 1948 поделиха точките в първия мач от 11-ия кръг на Първа лига
Крумовград и ЦСКА 1948 поделиха точките в първия мач от 11-ия кръг на Първа лига