НОВИНИ

Съдът на ЕС отмени изискването товарните автомобили да се връщат в базата на превозвача на всеки два месеца

съдът отмени изискването товарните автомобили връщат базата превозвача всеки два месеца
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:41, 04.10.2024
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Съдът на ЕС отмени днес част от европейското законодателство, което предвижда товарните автомобили за международни превози да се връщат в базата на превозвача на всеки два месеца. С решението си Европейският съд потвърди всички останали текстове на новото законодателство, оспорвано от България, Румъния, Кипър, Унгария, Малта и Полша, се отбелязва в съобщение на институцията.

Посочените държави оспориха шест текста от т. нар. "Пакет Мобилност", включително забраната водачите да ползват редовната си 4-седмична почивка или компенсационната 5-седмична почивка в превозното средство; задължението на превозвачите да организират работата на водачите така, че да имат възможност за връщане в работно време на всеки три или четири седмици до базата, за да започнат или прекарат седмична почивка там; датата за влизане в сила на задължението за поставяне на ново поколение тахографи; задължението превозните да се връщат в базата в държавата , където е регистриран превозвачът, на всеки осем седмици; срока на изчакване при извършването на каботаж; определянето на водачите като "командировани работници" при извършването на каботаж от една до друга държава от ЕС, когато нито една от тях не е мястото на регистрация на превозвача.

С днешното си решение Съдът на ЕС отхвърля останалите искове и отбелязва, че Европейският парламент и Съветът на ЕС не са са разполагали с достатъчно данни за оценка на въздействието на отменените днес текстове. В съобщение на пресслужбата на Европейския съд се уточнява, че институциите на ЕС сега следва да "запълнят правния вакуум", създаден от отмяната на част от европейското законодателство.

Говорител на Европейската комисия коментира по този повод, че комисията няма възможност за допълнителни действия срещу днешното съдебно решение, според което отпадналите разпоредби са били в противоречие с европейското право. Той отбеляза, че отменените текстове не са били част от първоначалния законопроект, предложен от ЕК.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавите от ЕС подкрепят въвеждането на допълнителни мита върху китайските електромобили
Държавите от ЕС подкрепят въвеждането на допълнителни мита върху китайските електромобили
Григор Димитров започва участието си в Шанхай в събота
Григор Димитров започва участието си в Шанхай в събота