НОВИНИ

Освободиха от длъжност и директора на Родопския драматичен театър Румен Бечев

Трудовите договори с нередности обаче все още не са прекратени

Айше Сали
от Айше Сали
16:02, 04.10.2024 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Все още не са прекратени скандалните трудови договори в театрите в Смолян и Разград, чрез които бяха източени над 2 милиона лева. Това съобщиха за "По света и у нас" от Министерството на културата. Причината - това може да бъде направено от директорите на съответните театри, а в момента тече тяхната смяна.

Днес със заповед на министъра на културата от длъжност беше отстранен и директорът на Родопския драматичен театър Румен Бечев. Срещу него вчера беше повдигнато обвинение за длъжностно присвояване в големи размери.

Докато театрите в Разград и Смолян нямат нови директори, старите трудови договори, чрез които се източват средства, ще продължават да бъдат в сила. Така близо 60 души ще имат право да си поискат парите за тези дни, в които се водят на работа. Те са осогурявани на максималния осгурителен праг, който е 3400 лв. Тоест, това може да окаже влияние при формирането на пенсията, която ще получват в бъдеще и дори, ако кандидатстват за обезщетение пред Бюрото по труда.

От театъра в Пазарджик потвърдиха, че и те са имали договор с фирми на Петко Писков. Били са сключени в средата на 2022 г. и прекратени през ноември 2023 г. по искане на скандалната фирма след като Министерството на културата е започнало одит на театъра. След това от фирмите на Писков са отказали да върнат счетовдните документи, които са им били предоставени. Директорът Григор Антонов е подал сигнал до компетентните органи за евентуално извършени престъпления. Заради нередностите бившият министър на културата Кръстю Кръстев му е наложил дисциплинарно наказание. От няколко дни Антонов не може да бъде открит за коментар.

"По време на стартиран одит от проверяващо звено към Министерството на културата през октомври 2023 г. същото едностранно реши да прекрати договорните си отношения с театралната институция.

Петко Писков абсолютно противоправно отказа да върне на ДКТ "Константин Величков" гр. Пазарджик множество договори и всякакъв вид счетоводни документи, съхраняващи у него във връзка с изпълнение на служебните му задължения.

През месец ноември 2023 г., Григор Антонов, действащ в качеството си на директор на театъра е пуснал сигнали до Кръстю Кръстев – министър на Културата към този момент, Икономическа полиция - град Пазарджик и Окръжна прокуратура - град Пазарджик, във връзка с евентуално извършени от Петко Писков престъпления", се казва в позицията.

Служебният министър на културата днес написа, че ще бъде извършен анализ на възможността за централизиране на информационния поток. Найден Тодоров предлага създаването на единна система за счетоводство и управление на човешките ресурси и единна деловодна система за регистриране на договори. Така според него ще бъде улеснена възможността за наблюдение и реакции при нарушаване на финансовата дисциплина.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без изненади на старта на международния турнир по бадминтон в София
Без изненади на старта на международния турнир по бадминтон в София
Зам.-министър Стоян Андонов се включи в "Пробега на мира"
Зам.-министър Стоян Андонов се включи в "Пробега на мира"