НОВИНИ

Мирослав Зафиров: Ескалацията не се случва във вакуум, ние се намираме в обстановка на глобална нестабилност

Прогресията от кризи е изключително опасна, допълни старшият съветник в мисията на ООН за Близкия изток

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
09:42, 05.10.2024
Чете се за: 09:47 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Старшият съветник в мисията на ООН за Близкия изток - Мирослав Зафиров даде специално интервю пред журналиста Тоня Димитрова, в което анализира напрежението в Близкия изток и представи възможни изходи и сценарии на случващото се.

снимка: БТА

12 месеца война. Атаката от 7 октомври размести драматично тектоничните плочи на Близкия изток. Хамас е почти унищожена. Хизбула през последния месец беше драматично отслабена. Показа ли Израел до къде стига лимитът на Иран да играе с прокси играчи в региона и сегашното тактическо предимство на Израел стратегическо предимство ли е също?

"Това е доста труден въпрос, тъй като не съм убеден, че Израел в момента се намира в разположение на духа, което подсказва къде са неговите стратегически цели. Израел е държава, която прекрасно си служи със своето тактическо надмощие. Без съмнение така наречената "дъга на съпротивата", с която Иран плашеше света не е най-добрата си форма. На дванайстия месец от началото на войната Хамас като военна сила е почти унищожена. Ударът, който беше нанесен срещу Хизбула показа, че най-силният съюзник на Иран в региона също очевидно не се намира в най-добрата си форма. За съжаление обаче това тактическо надмощие, което е безспорно и което дойде с цената на огромни поражение не само върху военната, но и върху цивилната инфраструктура и в Газа и в Ливан оставя отворен въпроса за стратегията на очевидно доминиращият фактор Израел и тази стратегия трябва да даде отговор на въпроса накъде отиваме и къде ще бъде краят".

Всички казват "лесно е да влезеш в Ливан, трудно е да се излезе оттам". Говорителят на израелската армия Даниел Хагари твърди, че това ще е кратка операция. Ще продължи само няколко дни.

"Значи аз първо ще си позволя да кажа, че през последните няколко години ние за пореден път чуваме някой, който казва, че военната операция ще бъде бърза, без да я нарича по друг начин освен като специална военна операция. И за съжаление опитът подсказва, че тези специални военни операции имат още тенденция да продължават по-дълго, отколкото някой предвижда. Има опасност и тази операция, ако това все още се нарича операция, да продължи малко по-дълго, отколкото се предполага. Първоначално поставеното условие от Израел - Хизбула се съгласи на резолюция 1701 и да се демитализира. Нещо, което организацията едва ли ще приеме".

снимка: БТА

"Ако ние изхождаме от презумпцията, че Ливан е държава, която е лесно победима, ако някой така мисли. Да, можем да предположим, че те действително са неспособни да се изправят срещу безспорната военна мощ на Израел. Но Хизбула е в състояние да води война, която значително да затрудни и да удължи дори и най-кратката военна операция, която Израел би искала да проведе на територията на Ливан".

Ракетните удари, които видяхме тази седмица, ирански ракетни удари срещу Израел. Не поставя ли Израел Иран в невъзможна ситуация и тези ракетни удари компромис ли бяха? Защото от една страна, ако Иран не отговори, губи тежестта си пред своите проксита в региона. От друга страна, ако отговори прекалено силно, рискува израелски удари срещу ядрените си обекти.

"Това, което се случи тази седмица не беше някакво предупреждение. Това беше атака с множество балистични ракети. Как ще отговори Израел? Убеден съм, че те имат скрити козове, дълбоко в своите джобове. Въпросът е тази размяна на удари докъде ще стигне и до какво ще доведе. Тази ескалация не се случва във вакуум. Ние се намираме в една обстановка на глобална нестабилност и когато виждате няколкостотин балистични ракети да летят срещу Израел може би е дошъл моментът, в който трябва да си зададем въпроса всъщност този процес, всичко това, което се случва, дали се контролира. Аз не съм убеден, че отговорът на този въпрос е положителен. По някакъв начин няма консенсус на международно ниво за това как и дали криза и всички кризи, които ни заобикалят, трябва да бъдат решавани сега и по какъв начин трябва да бъдат решавани. Тази прогресия от кризи - тя не може да бъде спряна и това е изключително опасно".

Има една стара максима за воденето на преговори, че е хубаво да седнеш от позицията на силния да преговаряш. Затова ли двете страни не сядат на масата и особено Израел?

"Към момента има един застой. Въобще въпросът за Газа и разговорите, защото там не става дума за преговори, а по-скоро за разговори. Какво ще се случи там? Този въпрос е много важен и той за съжаление досега не ни е донесъл отговори или поне някаква представа кое е онова, което Израел би искал да се случи в Газа след края на войната. По отношение на Ливан - оказва се, че Израел се е готвил за тази война от 2006-та година насам и очевидно се е подготвил много добре. Дали Израел може да си позволи да нанесе такава травма и такава щета върху Ливан, която да потопи Ливан и как в този смисъл Израел ще се чувства между Ливан и Газа, като два тлеещи конфликта, които нямат решение".

Каква е ролята на САЩ и искат или не могат да повлияят. Има ли друг играч, който може да повлияе?

"За последните 12 месеца САЩ са ключовата държава по линия на всички процеси, които се случват в Близкия изток. По линия на Ливан, по линия на Газа, по линия на преговорите за заложниците. Вероятно би трябвало да има друг фактор или фактори, които би трябвало да са онези, които стоят в Съвета за сигурност на ООН, които по силата на своето историческо развитие и роля и неустановените правила на международния ред за последните 70 години, би трябвало да бъдат така да се каже "възрастните в стаята", в която цари един хаос".

"Само, че с всичко това, което се случва в Украйна, вероятно със степента на нестабилност в Азия, но със сигурност това, което се случва в Близки изток тези фактори не си говорят. Това допринася за всеобщото усещане за нестабилност. Ако се замислите - през последните месеци, година, това се отразява и на Европа. Току що видяхме какво се случи във Франция, какво се случи в Германия. Току що минаха изборите в Австрия.

Т.е. върви една тенденция, обратна тенденция, която при всички случаи... Аз не искам да обсъждам съдбата на френския народ или на европейските народи - мен ме интересува съдбата на моя народ и на моята държава. И всичко това се отразява и на България".

"Представете си, ако в навечерието на изборите, ако България се сблъска с пореден емигрантски натиск? Как това ще се отрази на настроенията на хората, които са решили да гласуват. При положение, че на полето на политическата борба в България има изключително много популисти. Очевидни популисти".

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Луис Суарес излезе с остри критики срещу селекционера на Уругвай Марсело Биелса
Луис Суарес излезе с остри критики срещу селекционера на Уругвай Марсело Биелса
Трето поколение Малдини ще представлява Италия по време на Лигата на нациите
Трето поколение Малдини ще представлява Италия по време на Лигата на нациите