НОВИНИ

След КСНС: Няма пряка заплаха за България, но се повишава рискът от миграционни потоци (ОБЗОР)

Главчев: Днес и утре ще бъдат изведени от Ливан още 25 български граждани

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:47, 04.10.2024
Чете се за: 04:57 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Няма пряка заплаха за България, но се повишава рискът от миграционни потоци и тероризъм - това е оценката на Консултативния съвет по национална сигурност свикан от президента заради конфликта в Близкия изток. В тази връзка Съветът излезе с 6 препоръки и предложение за нов закон.

Всички участници в КСНС изразиха своята загриженост от ескалацията на конфликтите в Близкия изток и се присъединяват към призивите за деескалаця на напрежението. Това стана ясно след продължалото близо 3 часа заседание на съвета. Участниците приеха конкретни мерки за действие, които бяха приети от всички, с изключение на един.


Консултативният съвет счита, че незабавно трябва да се прекратят бойните действия в Близкия Изток и да се положат допълнителни усилия за диалог и намиране на мирен изход от ситуацията. Членовете на съвета са се запознали с докладите на службите и на МВР и са единодушни.

"Към момента няма пряка заплаха за страната ни. Рязко влошената среда за сигурност обаче генерира рискове... Повишава се рискът от уличаване на миграционни потоци към нашата страна и възможността от извършване на терористични атаки. Всички участници в Консултативния съвет се обединихме около мнението, че трябва да продължат консолидираните усилия на всички институции за евакуацията на българските граждани от региона и за освобождаването на сънародниците ни от екипажа на кораба "Галакси лийдър", каза президентът на Република България Румен Радев.

КСНС отправи като конкретни препоръки към правителството:

"Да продължи прилагането и при необходимост да се засилят предприетите превантивни мерки за недопускане на терористични актове на територията на страната, както и срещу дипломатическите ни представителства и българските военнослужещи в мисии и операции зад граница", добави държавният глава.

Съветът препоръчва на правителството да набележи и при необходимост да приложи допълнителни мерки за охрана на държавната граница, и противодействие на засилен миграционен натиск. И още:

"Да се засили сътрудничество със сродни служби за сигурност за осигуряване на своевременен и всеобхватен мониторинг на средата за сигурност, с цел противодействие на терористични заплахи", каза Румен Радев.

Съветът препоръчва на правителството да се извърши преглед и при необходимост да актуализира Националния план за противодействие на тероризма, както и да се оценят икономическите рискове пред страната и да се извърши преглед на стратегическите резерви. Становището е било подкрепено с голямо мнозинство, само един е гласувал против.

"Това са критични, аварийни мерки в резултат на възникнала ситуация с усложняване на средата за сигурност", каза още президентът.

Членовете на съвета са направили и преглед на елементи от системата за защита на национална сигурност. Президентът подчерта, че оборудването на службите за сигурност е остаряло или липсва такова, подобно е положението в дипломатическите служби и МВР. Радев напомни, че няколко КСНС са се занимавали с проблемите на въоръжените ни сили, начертани са били мерки, но без сериозен резултат досега. Според него е ясна тенденцията, че в следващите години ще трябва да се отделят по 2,5% от БВП за отбрана. Смята, че сериозно трябва да се прецени как да се постигне това вербез да се ощетяват останалите сектори.

Премиерът Главчев обяви, че днес и утре ще бъдат изведени от Ливан още 25 български граждани. Това ще стане с полет до Истанбул, но не на правителствения самолет. След това те ще се приберат у нас с автомобили. А за българите в Иран каза:

"От тях досега обаче никой не е пожелал евакуация. Ние имаме готовност за такава. Бройката е между 45-50 човека потенциални, които може да пожелаят. Имаме готовност да извършваме такава", увери служебният премиер Димитър Главчев.

Президентът Радев изрази увереност, че консенсусът,който беше постигнат днес, ще намери своята широка институционална и обществена подкрепа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха мъртъв в колата му бивш шеф на "Охранителна полиция"
Откриха мъртъв в колата му бивш шеф на "Охранителна полиция"
Белгия без Лукаку и Де Бройне срещу Италия и Франция в Лигата на нациите
Белгия без Лукаку и Де Бройне срещу Италия и Франция в Лигата на нациите