НОВИНИ

Самопризнания или принуда? Беларус разпространи видео на арестувания журналист

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:12, 25.05.2021
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Беларуските власти потвърдиха ареста на журналиста Роман Протасевич и разпространиха видео от задържането му.

Минск съобщава, че той е в предварителен арест. Във видеото задържаният журналист потвърждава, че е в Минск и също така казва, че признава обвиненията, които са му повдигнати - призоваване към бунт и организиране на безредици по време на протестите срещу Лукашенко.

"Казвам се Роман Протасевич и вчера бях арестуван на международното летище в Минск. Намирам се в център за задържане номер 1 и мога да заявя, че нямам никакви здравословни проблеми, включително със сърцето или други органи. Отношението на служителите към мен е максимално коректно и законосъобразно. Сега продължавам да сътруднича на следствието и давам показания с признания по повод организирането на масови безредици в Минск", казва Протасевич във видеото.

Семейството на блогъра твърди, че синът им е бил изтезаван в ареста и според тях е бил заставен да каже думите, произнесени във видеото.

"Мисля, че е бил принуден. Това не са негови думи, не е неговата интонация, изглежда много резервиран и се вижда, че е нервен. Много е вероятно носът му да е счупен, защото формата му е променена, а от лявата страна се вижда, че има пудра. Вярвам, че ЕС може да окаже достатъчен натиск на правителството в Беларус за освобождаването на всички политически затворници.", коментира Дмитрий Протасевич, баща на арестувания журналист.

От Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) поясняват, че не могат да бъдат потвърдени датата, часът и мястото на записа и предупреждават, че записването на хора при подобни условия, може да е забранено от международното право. В резултат ЕСРТ е взел решение да не разпространява цялото видео, а само стопкадър от него.

Американският президент Джо Байдън заяви, че според него видеото е записано под натиск и действията на режима на Лукашенко не могат да останат безнаказани.

В неделя граждански полет от Гърция за Литва беше принуден да кацне в Беларус малко преди да пресече литовската граница. От беларуските военно-въздушни сили обясниха, че са получили сигнал за бомбена заплаха. От групировката Хамас, която е сочена от Минск за източник на заплахата, отричат това да е вярно.

Свидетелски кадри от задържането на самолета в Минск показват как беларуските власти претърсват багажа на пътниците. След щателна проверка са арестувани двама пасажери - Роман Протасевич и 23-годишната му приятелка София. Не се съобщава какви са обвиненията срещу нея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално: Победителят от "Евровизия" не е употребявал кокаин на финала
Официално: Победителят от "Евровизия" не е употребявал кокаин на финала
Лидерите от ЕС ще наложат допълнителни санкции на Беларус
Лидерите от ЕС ще наложат допълнителни санкции на Беларус