НОВИНИ

Белгия въвежда задължителна ваксинация за работещите в здравния и социалния сектор

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:42, 17.11.2021
Чете се за: 02:17 мин.
По света
белгия въвежда задължителна ваксинация работещите здравния социалния сектор
Слушай новината

Белгийското правителство реши да въведе допълнителни ограничителни мерки срещу COVID-19 заради увеличаването на броя на заразените.

Белгия въвежда от догодина задължителна ваксинация за здравните работници и работещите в социалния сектор. Локдаун в страната засега не се предвижда, остава в сила използването на зеления сертификат, разширява се носенето на маска и работата от вкъщи.

81 процента от населението на 11-милионна Белгия са ваксинирани. Въпреки това властите се опасяват, че четвъртата вълна може да претовари
болниците. В момента в интензивните отделения се намират 550 пациенти, повечето неваксинирани. Дневно в страната умират 25 души.

Засега правителството няма намерение да въвежда локдаун за неваксинираните, както е в Австрия. Училища, заведения и ресторанти остават отворени, но се разширява носенето на маски. Остава в сила и употребата на зелените сертификати за посещения на всички публични места като кина, концерти, спортни и културни събития.

Властите обмислят начини да накарат хората, които не са ваксинирани, да го направят. Стъпка в тази посока е и решението за задължителна
ваксинация за всички, които работят в болници, социални заведения и старчески домове. Те ще имат три месеца време от 1 януари да се
ваксинират. Ако към 1 април догодина все още има неваксинирани, те ще бъдат освобождавани от работа.

"Мисля, че е неприемливо здравните работници да бъдат задължавани да се ваксинират. Те бяха героите на първата вълна, всички им ръкопляскаха всяка вечер, а сега следваме пътя на Макрон: разделяй и владей! Всеки има право да прави каквото си иска", смята Розали, жителка на Брюксел.

Правителство реши да въведе и задължителна работа от вкъщи за фирми, в които това е възможно. Премиерът Александър Де Кро иска трета доза за всички белгийци възможно най-бързо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоичков: 17 ноември винаги ще ми е като втори рожден ден!
Стоичков: 17 ноември винаги ще ми е като втори рожден ден!
Джокович е първият полуфиналист в Торино
Джокович е първият полуфиналист в Торино