НОВИНИ

Белослава Кръстева пред БНТ: Ще работя здраво, догодина ще се явя на световното и ще опитам да го спечеля

Белослава Кръстева даде специално интервю за БНТ часове след като спечели бронзов медал от световното първенство по шахмат до 20 години в Мексико Сити

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
06:42, 02.10.2023
Чете се за: 03:47 мин.
Шахмат
белослава кръстева бнт работя здраво догодина явя световното опитам спечеля
Слушай новината

Доволна съм, все пак е медал, но със сигурност доста съжалявам, водех до последно. Това каза първо за БНТ Белослава Кръстева, която спечели бронзов медал при девойките на световното първенство по шахмат в Мексико Сити късно снощи.

19-годишната българка имаше всички шансове да спечели титлата при девойките, но в последния 11-и кръг отстъпи с белите фигури на аржентинката Кандела Франсиско Гекамбуру. Така двете завършиха с равен актив от по 8,5 точки, но победата в личната среща позволи на южноамериканката да се окичи със златото. Среброто остана за американката Кариса Ип, която с успеха си с белите над ирландката Триша Канямарала в днешния ден също събра 8,5 точки. По този начин Гекамбуру, Ип и Кръстева приключиха с равен брой точки - по 8,5, но допълнителите показатели не бяха в полза на българката. Аржентинката има 1,5 точки от партиите с Ип и Кръстева, американката е с 1 точка, а българката взе само едно реми от двете си конкурентки.

Белослава Кръстева даде специално интервю за предаването "Денят започва" на живо от Мексико Сити.

19-годишната шахматистка сподели, че умората си е казала думата накрая.

"Играх добра партия и направих груба грешка в един момент и после нямаше какво да направя", обясни младата ни състезателка по шахмат.

"Много е важно как си разпределяш силите, защото турнирът е доста дълъг, 11 кръга, това е почти две седмици под непрекъснато напрежение и едно от основните неща е как успяваш психологически да се съхраниш", разказа Белослава Кръстева.

"Мотивирана съм, ще работя здраво, ще играя силни турнири, догодина пак ще се явя на световното и ще се опитам го спечеля, и ще се опитам да се класирам напред и в професионалния женски шахмат", обясни талантливата шахматистка.

Бащата на Белослава Людмил Кръстев беше гост в "Денят започва".

"Гордеем се с теб, Белослава, продължавай напред! Голяма гордост и радост от спечелването на бронзов медал от Белослава. Това е един успех, който се базира на много труд, усилия, работа през годините и на любов към шаха", сподели Людмил Кръстев в студиото на БНТ.

19-годишната шахматистка от своя страна благодари на баща си за подкрепата и разказа, че той е причината да се занимава с шахмат.

"Той ми показа как се местят фигурите, той ме запали, в началото ме биеше и бях много разстроена от този факт, и исках да го победя, така се запалих и тръгнах да тренирам", разказа Белослава Кръстева в ефира на БНТ.

Вижте целия разговор с Белослава Кръстева във видеото!

Белослава Кръстева е един от героите в поредицата на БНТ за талантливи млади български спортисти "Аз съм".

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция атакува цели на ПКК в Ирак в отговор на опита за атентат
Турция атакува цели на ПКК в Ирак в отговор на опита за атентат
Овладян е пожарът край Бяла
Овладян е пожарът край Бяла