НОВИНИ

"Тракия" остава затворена, продължава блокадата на Прохода на Републиката

След 9.30 ч. ще бъде блокирана АМ "Струма", както и главният път между Кюстендил и Дупница

bnt avatar logo
от БНТ
06:25, 02.10.2023 (обновена)
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Слушай новината

Протестите на енергетици и миньори продължават и днес. Остават и блокадите по пътищата на страната.

И тази нощ Проходът на Републиката остана затворен. Недоволството им е заради финалните планове за справедлив преход в регионите.

В редиците на протестиращите вече се говори за ефективна стачка

Според протестиращите правителството не е спазило договореностите, постигнати при предварителните разговори.

Блокирани пътища, несъстояла се среща и апел за диалог белязаха третия ден от протестите

Хората настояват да бъде осигурена прехраната им слeд като бъдат закрити предприятията, в които работят.

Според премиера Николай Денков по-голямата част от исканията им са изпълнени.

Вчера синдикати и протестиращи отказаха поканата за среща в Министерския съвет. Заговори се и за ефективна стачка.

Денков: Очакваме синдикатите, за да подготвим аргументите и исканията си пред ЕК

АМ "Тракия"

Трета нощ протестиращите миньори и енергетици от комплекса "Марица изток" останаха на автомагистрала "Тракия", която остава затворена в района на Стара Загора.

В палатковия лагер основно са работници, които вчера са били на работа и късно снощи са сменили своите колеги.

Те остават твърди в исканията си и настояват представители на правителството да дойдат на място, за да разговарят по конкретните параметри на плана за справедлив преход.

Средните нива на работните заплати са от порядъка на 2500 лева, казват хората. Следващата стъпка е ефективни стачни действия, които се обмислят в момента.

Вчера представители на протестиращите не отидоха в Министерския съвет, където ги очакваше премиерът Николай Денков. Той беше категоричен, че България няма да изтегли вече изпратените териториални планове, а за да не се губи време трябва да се седне на масата за преговори, за да се постигнат най-добрите условия за енергетиците.

"Няма да излъчим контактна група, нито ще направим среща, няма да отидем на никакви покани повече, без значение кой ги отправя, докато някой от управляващите не дойде, види и се срещне с всички тези хора, да им обясни защо беше предаден планът без да е обсъден с нас, няма да отстъпим и няма да мръднем от тук, докато някой не ни обърне внимание", заяви в "Денят започва" Бисер Бинев, представител на една от двете синдикални организации в "Мини Марица-изток".

Вижте още в прякото включване на Мариела Хубинова.

Прохода на Републиката

Продължава блокадата на Прохода на Републиката. Протестиращите настояват за среща с управляващите партии, за да обсъдят Териториалния план за справедлив преход на Стара Загора.

Работещите в комплекса "Марица изток" приеха декларация с шест искания, които да бъдат включени в него.

Сред исканията е осигуряване на дерогация за частично или пълно плащане на емисиите за ТЕЦ "Марица изток 2", като критична инфраструктура за страната, както и таксите, които Енергийният системен оператор плаща на ТЕЦ "Марица изток 2" за изравняване на честотата, да бъдат рязко завишени.

Километрични опашки от тирове и леки автомобили, които спират и търсят обходните маршрути, създават проблеми от северната страна на "Хаинбоаз".

Екипи на КАТ "Пътна полиция" стоят в най-невралгичните участъци и помагат на водачите да се ориентират.

Паркингите по международния път вече четвърти ден са пълни с чакащи и изнервени шофьори, които са в нетърпение блокадите да бъдат вдигнати и нормалното движение да бъде възстановено. През почивните дни екипи на БЧК раздаваха вода на шофьорите.

Вижте още в прякото включване на Десислава Петкова.

"Бобов дол"

Протести на работещите миньори и енергетици в ТЕЦ и мини "Бобов дол" се очакват и днес. Представителите на синдикатите обявиха, че след 9:30 ч. ще бъде блокирана автомагистрала "Струма", както и главният път между Кюстендил и Дупница.

Работещите в сектор "Енергетика" заявиха, че са готови за диалог с премиера, първо обаче искат да видят текстовете разписани в териториалните планове.

Вижте още в прякото включване на Али Мисанков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Овладян е пожарът край Бяла
Овладян е пожарът край Бяла
Белослава Кръстева спечели бронзов медал от световното първенство по шахмат за младежи и девойки до 20 години в Мексико Сити
Белослава Кръстева спечели бронзов медал от световното първенство по шахмат за младежи и девойки до 20 години в Мексико Сити