НОВИНИ

Зеленски: Украйна ще се превърне в един от ключовите производители на оръжия

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:55, 01.10.2023
Чете се за: 04:30 мин.
По света
Слушай новината

Украйна ще се превърне в един от ключовите световни производители на оръжия и отбранителни системи и това е потенциал, който вече се реализира, заяви президентът Володимир Зеленски в снощното си видеообръщение. Той спомена България като участник в новосформирания Алианс на отбранителната индустрия, който включва 38 компании от 19 държави.

България става част от украинския Алианс на отбранителната индустрия

Така Зеленски обобщи резултатите от проведения в Киев Международен форум на отбранителната индустрия, насочен към привличане на военни производства в Украйна. Страната днес отбелязва Деня на защитниците и почита паметта на падналите в бой.

Една година след анексирането: Киев призова Запада да произвежда оръжие в Украйна

Трафикът на Майдана в центъра на Киев спря тази сутрин. Цяла Украйна почете паметта на загиналите защитници на отечеството. Опечалени се събраха и в киевското предградие Буча.

"Дойдох да изразя почит към нашите герои и да посетя съпруга ми. Много ми е мъчно. Преди той купуваше цветя на мен и на дъщеря ми, а сега ние му носим цветя. Трябва да помним нашите герои и да говорим за тях, колкото и да е трудно", каза Витлана Еремич.

Във възпоменателните церемонии в Киев се включи и гостуващият Върховен представител на Евросъюза по външната политика и сигурността. Жозеп Борел съобщи, че Евросъюзът подготвя дългосрочни ангажименти към сигурността на Украйна. В платформата Екс, бивша Туитър, той отбеляза, че Украйна се нуждае от повече военна помощ и то бързо.

НАТО: Най-добрият път към траен мир е в увеличаването на помощта за Украйна

Седем страни от Евросъюза са поръчали боеприпаси по схема за обществени поръчки за да доставят спешно артилерийски снаряди на Украйна и да попълнят изчерпаните запаси на Запада, отбелязва Ройтерс. В снощното си видеообръщение президентът Зеленски спомена поименно 19 държави, присъединили се към новосформиран Алианс на отбранителните индустрии, сред тях и България.

Снимки: БГНЕС

"Допълнително нашите производители подписаха 20 документа с партньорски компании. Това са споразумения и меморандуми. Всеки такъв документ след това се превръща в ново производство или разширяване на съществуващо сътрудничество. Това са споразумения за съвместно производство , обмен на технологии, доставка на компоненти. Производство на твърдо гориво и муниции, обучение на кадри за нашата отбранителна промишленост. Отделно развиваме украинско производство на дронове, наземни и морски автономни системи", каза президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Британският премиер Риши Сунак заяви, че изказване на министъра на отбраната за изпращане на британски части, които да обучават украински военни в самата Украйна не се отнася "за тук и сега". Според премиера, Грант Шапс е говорил " в дългосрочен план". Шапс пое британската отбрана миналия месец, а днес съобщи, че британски самолети Тайфун са били изпратени в Полша за подсилване на Източния фланг на НАТО.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви, че всеки британски инструктор в Украйна ще бъде легитимна цел за руските сили. Според него същото се отнася и за германските заводи за крилати ракети Таурус, ако това далекобойно оръжие бъде предоставено на Украйна. Медведев отново обвини Запада, че тласка света към Трета световна война.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китайка затрудни Петра Квитова на старта на турнира в Пекин
Китайка затрудни Петра Квитова на старта на турнира в Пекин
Дея спорт спечели турнира в памет на легендата Ставри Димитров
Дея спорт спечели турнира в памет на легендата Ставри Димитров