НОВИНИ

ПКК пое отговорност за атентата в Анкара

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:39, 01.10.2023
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Самоубийствен атентат в Анкара тази сутрин. Загинаха двамата извършители, двама полицаи са леко ранени. Групировка, свързана с Кюрдската работническа партия ПКК, пое отговорност за нападението. То съвпадна с началото на есенната сесия на парламента, която беше открита с реч на президента Реджеп Ердоган.

Самоубийствен бомбен атентат в Анкара, има ранени полицаи

Около 9.30 ч. местно време в центъра на Анкара проехтява силен взрив. Следва стрелба. От миниван пред турското министерство на вътрешните работи изскачат двама души.

"Смели полицаи забелязват приближаването им и оказват съпротива. Един от терористите се самовзривява, другият е прострелян в главата и неутрализиран, преди да успее да взриви своето устройство", каза Али Йерликая, министър на вътрешните работи на Турция.

Извършителите на нападението пристигат в турската столица с откраднат автомобил, чийто собственик застрелват. Двама полицаи са в болница, но състоянието им не е критично. Мерките за сигурност са затегнати, извършени са серия от контролирани взривове на подозрителни пакети в различни части на Анкара. Според вътрешния министър е предотвратено извършването на втори атентат.

В близост до мястото на атентата се намира турският Меджлис, където няколко часа по-късно президентът Реджеп Ердоган откри новата парламентарна сесия, в рамките на която се очаква Турция да ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО. В речта си Ердоган посочи, че терористите са се провалили в последния си опит да застрашат мира и сигурността на гражданите.

"Решително ще продължим борбата в страната и извън нея, докато и последният терорист не бъде ликвидиран. Няма да допуснем терористични организации да диктуват политиката и да пречат на развитието на страната ни", заяви турският президент Реджеп Таийп Ердоган.

Днешното терористично нападение е първото в Анкара от март 2016 г., когато 37 души бяха убити при взрив на кола-бомба в центъра на столицата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дея спорт спечели турнира в памет на легендата Ставри Димитров
Дея спорт спечели турнира в памет на легендата Ставри Димитров
Започна новата кампания "Капачки за бъдеще", ще бъде закупена шеста неонатална линейка
Започна новата кампания "Капачки за бъдеще", ще бъде закупена шеста неонатална линейка