НОВИНИ

В редиците на протестиращите вече се говори за ефективна стачка

bnt avatar logo
от БНТ
19:58, 01.10.2023
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

С викове "оставка" протестиращите на АМ "Тракия" посрещнаха думите на премиера Денков. Хората изслушаха на живо брифинга от МС и определиха като невярно изказването, че с териториалните планове България не поема ангажимент да закрие определени мощности, свързани с производството на ток от въглища.

Денков: Очакваме синдикатите, за да подготвим аргументите и исканията си пред ЕК

Противопоставяне между двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" няма, няма и политическо влияние, твърдят протестиращите. Такива бяха и скандиранията им по време на брифинга в МС.

"Абсолютно всичко, което каза г-н Денков, ние категорично не сме съгласни. Мините да свършат черната работа, а парите от Брюксел да отидат в това предприятие, което накрая ще продаде тези терени", коментира Бисер Бинев.

"Ние искаме да запазим цялата енергийна сигурност на страната ни, искам да го разберете", каза Пламен Панков.

Предложението за изплащане на обезщетение на работниците, които искат да напуснат, протестиращите приемат с недоверие. И имат свое предложение към управляващите.

"Вместо на нас 36, ние да дадем на тях 48 от нашите джобове да се махнат те", каза протестиращ.

"Не са такива баснословни заплатите каквито се цитират по медиите. Малко над средната заплата са заплатите в "Мини Марица изток", посочи Росица Тонева от " Мини Марица Изток - Човешки ресурси".

И след чутото от премиера, енергетици и миньори остават на блокадата. Дежурства на смени, сън под открито небе и доставка на храна – така премина третия ден от протеста край Стара Загора, където дойдоха цели семейства.

"Докато се изпълнят нашите искания, ще сме тук. Значи някой трябва да ни обърне наистина внимание", каза Стойчо Панев.

Хората искат ясни гаранции за дългосрочно запазване на работните им места.

"Прави се план , ама след 26 година затварят две трети, кажи речи от тецовете. Тецът не е кибритена клечка да я драснеш, да я запалиш и вечерта да има ток, после сутринта да го изгасиш и да не ти трябва, щото има солари", каза протестиращ.

Протестиращите отказаха да седнат на масата на преговорите в министерския съвет. Малко преди часа, в който бяха поканени в столицата, при тях на блокадата дойде лидерът на "Подкрепа" Димитър Манолов. И стана ясно, че вече се говори за ефективна стачка.

Протестиращи пред енергийния министър: Териториалните планове са краят на нашата работа

"Това е следващото нещо, за което си мисля и по никакъв начин не го изключвам. А зимата идва. И вечерта в 6 часа трябва да има от някъде ток. То тогава и през деня няма да има, де като дойде зимата", посочи Димитър Манолов – председател на КТ "Подкрепа".

Според синдикатите, подписаният План за възстановяване е диаметрално противоположен на това, което им е било обещано.

За трети пореден ден на протести излязоха и служителите в ТЕЦ и мини "Бобов дол". Протестиращите поискаха правителството да покаже териториалните планове, за да могат да се запознаят работещите в сектор “енергетика” с тяхното съдържание.

За около час беше блокиран главният път между Кюстендил и Дупница, заради което се образуваха огромни тапи от автомобили.

Репортер: Галена Паскова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски триумфира със Суперкупата по баскетбол след драма в последните секунди
Левски триумфира със Суперкупата по баскетбол след драма в последните секунди
Локомотив София удържа устрема на Черно море
Локомотив София удържа устрема на Черно море