НОВИНИ

Софийската опера и балет представи "Валкюра" в родината на Вагнер

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
21:31, 01.10.2023 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
Култура
Слушай новината

В световния ден на музиката почитатели на Рихард Вагнер от цял свят се събраха тази вечер в баварския град Фюссен, за премиерата на втората част от тетралогията “Пръстенът на Нибелунга“ - “Валкюра” в постановка на акад. Пламен Карталов и Националната ни опера и балет.

Неслучайно наричат “Валкюра“ перлата в тетралогията “Пръстенът на Нибелунга“. А със своя изцяло новаторски художествен прочит на вагнеровата творба, маестро Пламен Карталов изправя препълнената зала на крака.

"Това е абсолютно фантастично представление. Видях го за първи път вчера на репетицията. Толкова е невероятно, вашите артисти са толкова талантливи. Цялата постановка е уникална и ние наистина много я харесваме. Това е най-доброто представяне на "Валкюра" на наша сцена", каза Ренате Бьок-музикален мениджър.

“Валкюра” на маестро Карталов е наистина изумителна. Гледах я и в София през юли и съм истински впечатлен от огромния успех който пожъна Затова си казахме - искаме я и тук. Бях изумен когато публиката аплодира на крака сцената с полета на Валкюрите. Гледал съм безброй постановки на тази опера и такова нещо никога не съм виждал", коментира Флориан Цвипф - Директор на музикалния фестивал във Фюссен.

А маестро Карталов казва, че сбъдва мечтата и на крал Лудвиг Втори Баварски, точно тук, където той е роден, пред неговият замък Нойшванщайн, да се изъплянава опера на любимия му кумир Рихард Вагнер, на когото кралят посвещава целия си живот.

"Валкюра е не само перлата, тя е най-популярната. Тя е онази вдъхновяваща музика която особено с ездата на валкюрите дава един полет на въображението и както самият Вагнер искал да види коне на сцената, така ме едно от новите неща в тази постановка е че имаме едни коне, с които летят нашите Валкюри", посочи Пламен Карталов - директор на Националната опера и балет.

Премиерата завърши с 20-минутни аплодисменти и възторжени отзиви за режисурата на маестро Пламен Карталов и солистите, балета и оркестъра. "Валкюра" се смята и за една от най-трудните за изпълнение. А представянето й на германска сцена, на немски език, само от български оперни изпълнители и оркестър се определя като сензация

"Валкюра" на маестро Карталов и националната ни опера и балет ще имат още една премиера тук на 3 октомври.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарникари и доброволци гасят гора край Бяла
Пожарникари и доброволци гасят гора край Бяла
Аталанта и Ювентус спукаха топката за 0:0
Аталанта и Ювентус спукаха топката за 0:0