НОВИНИ

В Естония изпробват система за гласуване чрез смарт телефони

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
21:50, 01.10.2023
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Снимка: pixabay.com
Слушай новината

В Естония изпробват система за гласуване чрез смарт телефони. Целта на властите в Талин е избирателите да имат възможност да дадат своя глас чрез мобилните устройства на изборите за Европейския парламент следващата пролет.

Гласуването на избори трябва да е достъпно и в цифровия живот. Хората прекарват все повече време с телефони, отколкото с компютри. Такава е позицията на правителството в Естония.

Лична карта с чип и много възможности - как Естония стана един от лидерите в електронното управление?

"От 15 години избирателите в Естония могат да гласуват електронно. На последните избори всеки втори глас беше подаден чрез електронно гласуване. Сега правителството реши, че хората на Естония също трябва да имат възможност да гласуват и със смарт телефон", каза Лииса Паст, ръководител на националния отдел за киберсигурност на Министерството на икономиката и комуникациите.

Програмата за гласуване чрез телефон вече е готова. Изпробвано е и самото гласуване. Предстоят, обаче, тестове на сигурността на вота. Но доколко гласуването чрез телефон е сигурно, специалистите в страната са на различни мнения.

"Възникват доста въпроси. Как да сме сигурни, че кодът не е променен. Съществува и проблем с фалшивите приложения", заяви Арне Койтмее, ръководител на държавната избирателна служба.

Според Арне Койтмее най-големият проблем е, че приложението за гласуването трябва да бъде свалено от международна платформа като Google и Apple store.

"Тези платформи имат ясни правила за проверка на автентичността на приложенията. Според мен няма проблем", увери Лииса Паст.

Опозицията, обаче, също смята, че правителство избързва с мобилното гласуване.

"Тайната на вота не може да бъде гарантирана. Наблюдаването на изборите ще бъде напълно невъзможно", каза Мартин Хелме, председател на Консервативната народна партия.

Естония беше първата страна в света, въвела гласуването по интернет. Използва се за първи път на парламентарните избори през 2015 година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От Тенак триумфира на Рали Чили за втори пореден път
От Тенак триумфира на Рали Чили за втори пореден път
Пожарникари и доброволци гасят гора край Бяла
Пожарникари и доброволци гасят гора край Бяла