НОВИНИ

Лична карта с чип и много възможности - как Естония стана един от лидерите в електронното управление?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:45, 25.06.2022
Чете се за: 04:37 мин.
Европа
Слушай новината

Защо Естония често е възприемана като лидер в електронното управление? Няколко примера: всеки в страната може да гласува онлайн чрез домашния си компютър, а по същия начин да плаща данъци, да ползва нотариални услуги и дори да поиска второ лекарско мнение за лабораторни изследвания. Това се случва с лична карта с чип, която има множество функции.

Технологичният напредък на една малка страна е спестил на държавната администрация десетки години работа и много средства

"Ние често казваме, че единственото нещо, което не можеш да направиш онлайн в Естония е да се разведеш", коментира Клен Ярац - директор по въпросите на ЕС.

Представете си свят, в който няма нужда да ходиш до различни институции, когато ти е нужен документ. Свят, в който получаваш рецепта за лекарства онлайн, а в аптеката ти ги дават срещу лична карта. Свят, в който си купуваш кола и я регистрираш онлайн без гишета и без опашки. И ако казаното до тук звучи като сюжет от бъдещето, в Естония е практика и то - не нова.

"99% от административните услуги тук са онлайн, което дава много възможности на естонците. Например - 98 на сто от тях подават по електронен път данъчните си декларации. Това им отнема не повече от три минути".

Естонците ползват дигитален документ за самоличност. Представлява пластика с чип. Получават и безплатен електронен подпис, който използват за подписване на документи онлайн, за кандидатстване за различни обществени услуги, за плащане на такси.

В Естония една пластика има множество функции. Например - една карта може да бъде едновременно шофьорска книжка и лична карта. Може да бъде също така карта за градския транспорт и за отстъпки в магазините. Със същата тази карта, може да се гласува електронно и в домашни условия.

"Електронната самоличност не може да бъде открадната. Единствено човекът със съответната цифрова идентичност може да я ползва. Картата се слага в компютър, необходимо е да имаш специален четец или компютър като този, за да се свържеш. И вече съм готова да се идентифицирам с електронния ми подпис и това ми дава много възможности", казва Кармен Раал, консултант.

Точно по този начин естонците гласуват, преминавайки през няколко защити, за да докажат, че именно те стоят зад устройството.

"Ние можем да гласуваме през компютъра чрез цифрова идентичност в тази карта и това не е нова технология. Ние само я пренесохме в документите за самоличност в Естония. Това е документ, който е като ключ, но не за врата, а за електронни услуги", обясни Клен Ярац.

Естония предлага възможността и за електронно местожителство. То дава право например на чуждестранни IT експерти на свободна практика да осъществяват своята дейност в Естония, без обаче да е нужно да са базирани физически в страната. Как една държава осигурява услугите си както сайт за онлайн търговия продава стоките си - без физическо присъствие, без излишни такси, без работно време?

"Това беше лесно - използвахме технологии, които вече съществуват в 21 век и са използвани в частния сектор и го пренесохме в администрацията", казва Керсти Калюлайд - президент на Естония 2016 - 2021 г.

Винаги обаче съществува въпросът със сигурността. Защитени от закона в Естония са електронните самоличности и подписи. Ако някой позволи на друг човек да използва цифровата му идентичност, той ще носи правна отговорност. Но пък всеки може да разбере какво се случва с информацията му в електронните му документи и как тя е била използвана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станимир Стоилов: Без перфектна игра в защита, трудно можем да разчитаме на постоянни успехи
Станимир Стоилов: Без перфектна игра в защита, трудно можем да разчитаме на постоянни успехи
Берое обърна Спартак Плевен в първата си контрола от лятната подготовка
Берое обърна Спартак Плевен в първата си контрола от лятната подготовка