НОВИНИ

Русия иска да въвлече Беларус във войната, твърди официален Киев

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:18, 25.06.2022
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

Киев обвини Москва, че иска да въвлече във войната в Украйна Минск - дипломатически съюзник на Русия. Украинските власти съобщиха, че руски ракети са били изстреляни от съседен Беларус по украинско село в Черниговска област.

Засегнат е инфраструктурен обект. Според кмета на Севердонецк, след седмици ожесточени сражения, градът е окупиран от руската армия. Руски сили влязоха и в съседния Лисичанск. Водят се улични боеве, твърдят проруските сепаратисти.

Кметът на Северодонецк Олександър Стрюк обяви, че градът е изцяло под руска окупация. Опитват се да наложат техен ред, каза още той. Невъзможно е да се отиде към контролирана от Украйна територия, само към район под руски контрол, съобщи Стрюк. Преди това на украинските сили беше наредено да напуснат града. Според чеченския лидер Рамзан Кадиров, съюзник на Путин, руските сили са завзели ключови райони.

"Прилежащата територия на завода Азот в Северодонецк е под пълен контрол на руските сили. Международното летище също беше освободено", заяви Кадиров.

Киев съобщи за атака на руски ракети от територията на Беларус. 20 ракети са били изстреляни по село Десна, в Черниговска област. Украинското разузнаване съобщи, че руски самолети са изстреляли ракети срещу Украйна от град в южната част на Беларус. След това се върнали в Русия. Руснаците са поразили мишени и в Киевска, и Сумска област.

Руските и проруските сили влязоха в Лисичанск, твърдят сепаратистите. Руски ракети удариха и центъра на Харков. Жертви няма. Москва обяви, че Украйна продължава да търпи сериозни загуби.

"До 80 полски наемници, 20 бронирани машини и осем ракетни системи "Град" бяха разрушени в района на Константиновка, в Донецката народна република", каза Игор Конашенков - говорител на министерството на отбраната на Русия.

Извън офанзивата в Донбас, руската армия обстрелва военни обекти в Западна и Северна Украйна.

"В четири часа тази сутрин беше извършена ракетна атака срещу Лвовска област откъм Черно море. От 6 ракети ,две бяха свалени. Беше поразена военна база в района на Яворов. Четирима души са ранени", каза Максим Козицки, управител на Лвовска област.

На Украйна ще са ѝ необходими най-малко 10 години, за да разминира територията си след края на войната, смята официален украински представител.

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец загуби тежко от Ференцварош, бивш играч на Ботев Пловдив наказа "орлите"
Лудогорец загуби тежко от Ференцварош, бивш играч на Ботев Пловдив наказа "орлите"
Левски разгроми Академия Пандев и спечели Купата "Георги Соколов"
Левски разгроми Академия Пандев и спечели Купата "Георги Соколов"