Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Председателят на "Активни потребители": У нас няма дефицит на стоки, хората трябва да внимават със заместителите

от БНТ
18:53, 25.06.2022
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Наблюдава се леко задържане на цените на основните храни у нас. В развитите западни страни обаче започнаха вече да се появяват първите съобщения за недостиг на стоки.

През последните няколко месеца някои доскоро съвсем обикновени храни изведнъж станаха скъпи или вече е твърде трудно да бъдат намерени в магазините. Темата в "Говори сега" коментира Богомил Николов - председател на асоциация "Активни потребители".

"България има всичко - на пазара в САЩ имаше по-тежки примери в предходните месеци и това се дължеше на глобалните вериги. При нас като че ли усещането е по-минорно заради покупателната ни способност. Голям е процентът на храните в портфейла на по-бедните хора у нас и всяко едно увеличение се усеща много по-болезнено. Не дефицитът е основната тема, а по-скоро цените", заяви той.

Поради тази причина хората се обръщат към заместители на повечето основни продукти. Те се прилагат там, където контролът не е достатъчно добър, подчерта Богомил Николов

"Имахме редица разследвания, с които разкриваме най-различни злоупотреби - млякото в сиренето, палмовото масло, майонезата без яйца и т.н. Тези практики са един вид огледало - ако има достатъчно ефективен контрол, производителите ще опитат нещо друго - например намаляване на грамажите и разфасовките".

Николов обясни, че у нас се наблюдава т.нар. "шринкфлация" - запазване на цената за сметка на количеството на даден продукт или услуга.

"Например масово в автомивките на самообслужване в София намалиха времето, в което получавате вода. Това НСИ няма как да го отрази, но това е реална шринкфлация - цената е същата, но вие вече трябва да сложите не четири, а пет монети. Най-лесно това може да се види при грамажа на хляба".

Нараства изкушението да се купуват ментета. Интернет дава огромна възможност за това - когато човек види, че дадена тока, която използва, се е увеличила с 15-20%, той се изкушава да купи заместител и съществуват много рискове, подчерта Богомил Николов.

"Лекарства. Ако си купите фалшиво лекарство по интернет, може буквално да се самоубиете. Алкохол - преди 15 - 20 години имаше редовни случаи в новините за хора, натровени с метилов алкохол. Козметиката - когато е фалшива, може да ви причини множество поражения. След това са електроуредите и батериите. Дори в България миналата година имахме два случая на запалени електрически одеяла, от по-евтините, които предизвикаха пожари".

Николов призова хората да са изключително внимателни с онлайн поръчките от страни извън Европейския съюз.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Милев триумфира с титлата на двойки на турнир от ITF в Германия, Радулов е финалист на сингъл
Милев триумфира с титлата на двойки на турнир от ITF в Германия, Радулов е финалист на сингъл
При 65% активност протече изборът на нови членове на ВСС от съдийската квота
При 65% активност протече изборът на нови членове на ВСС от съдийската квота