НОВИНИ

Председателят на "Активни потребители": У нас няма дефицит на стоки, хората трябва да внимават със заместителите

bnt avatar logo
от БНТ
18:53, 25.06.2022
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Наблюдава се леко задържане на цените на основните храни у нас. В развитите западни страни обаче започнаха вече да се появяват първите съобщения за недостиг на стоки.

През последните няколко месеца някои доскоро съвсем обикновени храни изведнъж станаха скъпи или вече е твърде трудно да бъдат намерени в магазините. Темата в "Говори сега" коментира Богомил Николов - председател на асоциация "Активни потребители".

"България има всичко - на пазара в САЩ имаше по-тежки примери в предходните месеци и това се дължеше на глобалните вериги. При нас като че ли усещането е по-минорно заради покупателната ни способност. Голям е процентът на храните в портфейла на по-бедните хора у нас и всяко едно увеличение се усеща много по-болезнено. Не дефицитът е основната тема, а по-скоро цените", заяви той.

Поради тази причина хората се обръщат към заместители на повечето основни продукти. Те се прилагат там, където контролът не е достатъчно добър, подчерта Богомил Николов

"Имахме редица разследвания, с които разкриваме най-различни злоупотреби - млякото в сиренето, палмовото масло, майонезата без яйца и т.н. Тези практики са един вид огледало - ако има достатъчно ефективен контрол, производителите ще опитат нещо друго - например намаляване на грамажите и разфасовките".

Николов обясни, че у нас се наблюдава т.нар. "шринкфлация" - запазване на цената за сметка на количеството на даден продукт или услуга.

"Например масово в автомивките на самообслужване в София намалиха времето, в което получавате вода. Това НСИ няма как да го отрази, но това е реална шринкфлация - цената е същата, но вие вече трябва да сложите не четири, а пет монети. Най-лесно това може да се види при грамажа на хляба".

Нараства изкушението да се купуват ментета. Интернет дава огромна възможност за това - когато човек види, че дадена тока, която използва, се е увеличила с 15-20%, той се изкушава да купи заместител и съществуват много рискове, подчерта Богомил Николов.

"Лекарства. Ако си купите фалшиво лекарство по интернет, може буквално да се самоубиете. Алкохол - преди 15 - 20 години имаше редовни случаи в новините за хора, натровени с метилов алкохол. Козметиката - когато е фалшива, може да ви причини множество поражения. След това са електроуредите и батериите. Дори в България миналата година имахме два случая на запалени електрически одеяла, от по-евтините, които предизвикаха пожари".

Николов призова хората да са изключително внимателни с онлайн поръчките от страни извън Европейския съюз.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милев триумфира с титлата на двойки на турнир от ITF в Германия, Радулов е финалист на сингъл
Милев триумфира с титлата на двойки на турнир от ITF в Германия, Радулов е финалист на сингъл
При 65% активност протече изборът на нови членове на ВСС от съдийската квота
При 65% активност протече изборът на нови членове на ВСС от съдийската квота