Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Проф. Кючуков: Постигнатото по отношение на РСМ е добро за България - сега натискът на Брюксел се пренасочва към Скопие

от БНТ
17:40, 25.06.2022
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Постигнатото по отношение на Северна Македония досега е добро за България. "Френско предложение" не е коректен термин - това всъщност е отговор на ЕС на българската позиция - текст, изработен под егидата на френското председателство с активното участие на българската дипломация. Това коментира в "Говори сега" проф. Любомир Кючуков дипломат, директор на Института по икономика и международни отношения

По думите му между първото предложение на преговорната рамка и сегашното има огромна разлика, като сегашното отразява всички официални български позиции. Дипломатът коментира казаното от президента Радев, че на КСНС всички са били против македонските българи да се впишат в конституцията на западната ни съседка.

"И досега съществуват две мнения по въпроса дали включването на българите в конституцията на РСМ като държавотворен народ е плюс или минус. Аз съм по-склонен да приема, че това не решава проблема за българските граждани там, а създава някои допълнителни проблеми. Това обаче е българска позиция, тя е защитена, на практика влязла в документа и имаме съгласието и на македонската страна, проблемът е кога да се направи тази промяна. В документа е записано преди началото на преговорите."

Радев за свалянето на ветото за РСМ: Вчера народните представители гласуваха празен чек

Преговорният процес е достатъчно дълъг и има достатъчно време, в което да се разположи промяната в конституцията на Северна Македония, подчерта проф. Кючуков. Страната има условно две години, за да впише българите в конституцията си.

"В момента, в който се проведе първата междуправителствена конференция, Скопие трябва да изготви своя план за действие, което отнема около година. ЕС връща отговор относно точките, които подлежат на наблюдение, което също отнема около година и едва след това започва реалният преговорен процес".

С преговорната рамка на практика българските условия и притеснения се превръщат в политика на ЕС, заяви дипломатът. Решението на Европейския съвет и преговорната рамка са документите, които дават мандат на ЕК да води преговори със Северна Македония.

"Несъстоятелно е мнението, че РСМ няма да приеме тези два документа, тя просто не участва в тяхното приемане. Както, между другото, президентът Макрон каза - съседите не са част от семейството, а решенията се взимат от семейството. Северна Македония няма думата в тези два документа, а в двустранния протокол (с България - бел.ред), който е записан в преговорната рамка и чието изпълнение се следи", коментира проф. Кючуков.

Макрон благодари на България за решението за Северна Македония

Преговорите няма да започнат, преди протоколът да бъде подписан - категоричен е дипломатът - вече не само ЕС защитава българската позиция, но и натискът на Брюксел се пренасочва от София към Скопие.

"Там всичко е описано ясно и то с доста ясни срокове - историята, говорът на омразата, говорим за конституцията - всички въпроси, които българската страна представя, са разписани".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Топузаков: Левски не е обречен срещу ПАОК, отборът вдигна много летвата след спечелването на Купата
Топузаков: Левски не е обречен срещу ПАОК, отборът вдигна много летвата след спечелването на Купата
На 10 км от границата - народният парламент за отношенията София - Скопие
На 10 км от границата - народният парламент за отношенията София - Скопие