НОВИНИ

Президентът Радев за свалянето на ветото за РСМ: Вчера народните представители гласуваха празен чек

bnt avatar logo
от БНТ
12:04, 25.06.2022 (обновена)
6931
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев е на посещение в "Граф Игнатиево", където отбелязват 110 години българска бойна авиация.

Държавният глава направи първи коментар след историческото решение на парламента за евроинтеграцията на Северна Македония.

Френското предложение съдържа голяма част от основните български изисквания, но то можеше да бъде много по-успешно като цяло, включително и Българо-македонския протокол, ако нашите политици имаха много, много по-голямо внимание към целия този процес; ако дипломатите от Външно министерство не разчитаха само на президентската институция и не пилееха много време и енергия в опита си да вкарат разнопосочната политика на министър-председателя в някакви приемливи рамки, коментира президентът.

Вчера народните представители гласуваха празен чек за нещо, с което дори не можаха да се запознаят и което ще остави следващите правителства да водят безплодни спорове, смята държавният глава.

Отдавна настоявам македонските българи да бъдат вписани в конституцията на Република Северна Македония и е факт, че това беше прието от Френското председателство на Съвета на ЕС. Парадоксално е обаче, че за целта беше по-лесно да бъдат убедени президентът на Франция и европейските лидери, отколкото българският министър-председател, чийто кабинет не прие дори отговорност за действията си и не остави достатъчно време на институциите и обществото да се запознаят с казуса, коментира президентът.

В отговор на призива да бъде разсекретена стенограмата от заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност от януари, посветено на европейската интеграция на РСМ, президентът посочи, че тези срещи по закон са закрити и той държи всеки участник да има свободата да отстоява своите позиции.

Държавният глава заяви, че по време на 5-часовото заседание в началото на годината категорично е настоявал македонските българи да се впишат в конституцията на страната и това да бъде задължително условие за начало на преговорите за присъединяване на РСМ.

Министър-председателят Петков, неговите министри и всички участващи партии с изключение на „Има такъв народ“ обаче отхвърлиха това предложение и го приеха едва когато то дойде чрез президента Еманюел Макрон“, добави Румен Радев.

Той коментира и интервюто на премиера в оставка Кирил Петков пред британския "Гардиън", което предизвика коментари по темата изнасяме или не оръжия за Украйна.

Интервюто на премиера пред "Гардиън" е много показателно. Той призна, че България изнася оръжие за Украйна. В желанието си да уцели мен, той простреля Нинова, която оглавява комисията, която издава разрешителни за това оръжие, коментира Радев.

Интервю на Кирил Петков пред "Гардиън" предизвика коментари дали изнасяме оръжия за Украйна

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Не ГЕРБ, коалицията сама се свали заради корупция
Борисов: Не ГЕРБ, коалицията сама се свали заради корупция
Англичанинът, който промени облика на испанския футбол
Англичанинът, който промени облика на испанския футбол